Direktlänk till inlägg 1 april 2009

Alliansen vill "satsa på skolan"

Av Chris - 1 april 2009 19:55

Om jag inte visste bättre skulle jag tro att de är ute efter att satsa, i form av att spruta sperma, på skolan. Det är åtminstone det intrycket jag får när jag läser deras debattartikel på DN debatt.


http://www.dn.se/opinion/debatt/inkomstprovning-for-studielan-avskaffas-1.833057Den är inte heller skriven första april, som man skulle kunna tro, eller som jag trodde först; att det var en debbatartikel skriven av ett gäng vänsterpartister för att förlöjliga den sittande regeringen. Men det är faktiskt en seriös artikel, skriven av dem själva.


De vill satsa på skolan och det är ju bra. Kunskap är en av de största grundstenarna i en demokrati. (Å andra sidan håller de på för fullt att rycka bort bärande pelar till höger och vänster, undras hur förvånade de blir när taket sedan ramlar in.) Kunskap är viktigt för att få förståelse för varandra och för att minska konflikter. Man är rädd för det man inte förstår. 


Sverige ska styrkas som kunskapsnation och, för att ta ett direkt citat, ”Stärkt stöd för studier – tryggt, enkelt och flexibelt”.

Och hur vill man fixa det här?


Till att börja med vill man ge studenterna en höjning på 400kr i månaden. Samtidigt som man tar bort deras bostadsbidrag som ibland kan uppgå till 1200kr/månad. En förlust på 800kr/månad. När man har ungefär 2000kr kvar efter fasta avgifter för månaden så är en förlust på 800kr ganska markant.

Men som en liten sidekicker till det så kommer studenter inte att kunna få bostadsbidrag. Det är bestämt, och igenomklubbat. De 400 kr i ökning däremot, säger man att tyvärr finns det inte utrymme för det. Så hyrorna ökar i hisklig takt, och det man gör för att "stärka stödet för studier" är att ta bort bostadsbidraget till en redan utsatt grupp. Jag är helt för att det inte ska vara en "upgrade" ekonomiskt att flytta till en större och dyrare lägenhet för att det ger bostadsbidrag och då ändå blir billigare än den lilla billiga lägenheten där man inte kunde få bostadsbidrag. Men lös det genom att ta bort bostadsbidraget och utöka studiebidraget med 1000-1200 så får studenterna själva avgöra vad de vill lägga sina pengar på. Så alla kostnader ökar, matpriserna skyar iväg, likaså hyrorna. För att hjälpa studenterna tar man ifrån dem 800 kr/månad. Vilket kan vara 1/3 elller i vissa fall 1/2 av vad studenten har kvar efter de fasta avgifterna. Aftonbladet fattigbloggar om en person som tvingas leva på 97kr/dag. Jämfört med vad en student lever på idag är det rena lyxen. (83kr/dag i dagsläget, med det nya förslaget 57kr/dag)


Man påstår också att en höjning på 400kr/månad skulle ge ett resultat på ca 9100 kr. När studerade våra politiker matematik egentligen? Studiemedlet ligger idag på ca 7500kr/månad. En snabb tankeövning ger mig att höjning skulle leda till 7900. Jag kan hålla med dem om att 9100 kr kan man klara sig bra på. Tyvärr är inte 7900==9100, oavsett hur hjärntvättad politiker man är. Det är det som är det fina i kråksången med matematik. Saker blir inte att betyda något annat bara för att man vill, som det kan göra med andra saker. 7900 är 7900, oavsett om man är politiker, student, rikeman eller byfåne. Det går inte att tolka 7900 som 9100. Men visst, ge studenterna en höjning till 9100 kr/månad så kommer jag inte att klaga. Då kan ni ta bostadsbidraget också. I och för sig går det att tolka texten som att studiemedlet ökas med 400kr/månad. Dåfår man 7900kr första månaden, 8300 kr nästa, 8700 nästa och sen 9100 efter 4 månader. Men varför fasa in det över fyra månader? Och då blir det i vilket fall som helst inte 9100 kr/månad utan  8500kr/månad.


För att göra allting ännu bättre för studenter som utbildar sig till läkare/jurister/ingenjörer eller andra längre utbildningar så drar man ner så att studenter bara kan få studiemedel i fyra år. Dessa utbildningar är minst fem år. Det är också fin matematik. Fem myror är faktiskt fler än fyra elefanter. Fast det är klart, har man lyckats ta 180 högskolepoäng på fyra år (motsvarande 3 års heltidsstudier) så kan man få studiemedel i två år till. Och för mastersutbildning och läkarutbildning vill de ge upp till sju års studiemedel. Så visst. Systemet är inte perfekt, men det kan väl vara acceptabelt. 


Sedan vill man underlätta för studenter att studera genom att göra det lättare för studenter att arbeta vid sidan av studierna. Varför inte göra det lättare för studenter att studera istället? Med förslaget är det nästan ett krav att antingen ha rika föräldrar som kan försörja en under studietiden eller så måste man jobba parallellt. Så man ska ha heltidsstudier med höga krav, och samtidigt ska man tvingas jobba parallellt. Det är bra. Det får säkert fler att klara av sina studier, att de måste jobba vid sidan av. 60% av alla studenter jobbar extra idag, en majoritet av dem tycker att det påverkar deras studieförmåga. Så vi ska tvinga studenter att göra saker som förstör studieförmågan för att förbättra studierna? Att dessutom göra detta under en lågkonjunktur när det inte finns jobb för alla att få, är ju lite si och så. Istället för att få 7500kr/månad för att studera så ska man bli arbetslös och inte göra något alls och förmodligen få ännu mer /månad? Ja...


Till råga på allt, pricken över i:et, grädden på moset, så innebär förslaget att personer inte kommer att kunna byta studieinriktning, så vi kommer att få en ännu större ökning av människor som vantrivs med sitt arbete. Men det är klart, vi lever för att arbete och skolans uppgift är att göra oss till effektiva små myror i statens tjänst. Dessutom ska gymnasierna skräddarsys efter högskoleutbildningarna så att man i princip när man väljer gymnasium (15 år gammal) måste avgöra vad man ska göra under resten av livet. Detta trots att man vet att människor ändrar sig, och kanske desto viktigare: Att breda kunskaper är till _hiskligt stor_ nytta oavsett vad man kommer att jobba med. Just att dagens ungdomar som kommer ut i arbetslivet är så "likriktade" inom ett område har flera gamla professorer klagat på. Så vad gör vi? Vi likriktar kunskaperna ännu mer. Det är svårt att inte bli konspirationsteoretiskt lagd och se det som ytterligare ett tecken på hur regeringen (oavsett om den är röd eller blå) gör sitt yttersta för att underminera demokratin (mer om det senare).


Sedan ska CSN avvecklas och studenterna ska få låna från banker istället, vilket med all trolighet innebär en högre ränta på studielånet och därmed ännu dyrare att studera. 


Det finns två bra saker med förslaget.

Dels att studenter ska kunna vara deltidssjukskrivna och dels att studenter ska kunna sommarjobba under sommaren utan att det påverkar studiemedlet.


Men det är svårt att ta alliansen på allvar när de avslutar sin artikel med saker som

"Kommittén har prövat förslag om att öka genomströmningen genom olika ekonomiska incitament men bedömt att detta har en marginell effekt." Men ändå är det precis det de siktar in sig på att göra? 


och


"Vårt förslag till ett stärkt, enklare och mer rättsäkert studiestöd är ett viktigt steg i alliansens arbete med att höja Sveriges status som kunskapsnation. Vi gör det enklare att studera under olika skeden i livet och under olika levnadsvillkor. Vi vill också genomföra ett system som är långsiktigt hållbart med ett regelverk som ska fungera oavsett konjunkturläge." En sminkad gris är fortfarande en gris. Det spelar ingen roll hur mycket ni Roger Tiefensee (C), Oskar Öholm(M), Christer Nylander (FP) och Ella Bohlin (KD) vill att förslaget ska stärka, vara enkelt och rättssäkert när förslaget de facto försvagar och försvårar. Jag menar, jag vill att det ska växa pengar ur mina gympaskor, men oavsett hur många debattartiklar där jag lägger fram att jag vill det så kommer det inte att göra det.

Inte heller kommer det att bli lättare att studera under olika skeden i livet. Oavsett hur mycket ni påstår att ni vill det, Roger, Oskar, Christer och Ella. Så den enda frågan som återstår: Är ni verkligen så här jävla dumma? Eller försöker ni bara fiska röster genom att sminka en gris. (Som tyvärr stinker för mycket för att någon öht. ska kunna låta sig luras av sminket.)


Jag menar, jag förstår att vi måste spara i en lågkonjunktur och att det inte är rätt läge att höja studiemedlet eller bostadsbidraget. Men kan man inte isåfall vara lite ärlig och erkänna att det är det man gör istället för att påstå att man "satsar" på skolan. (Sperman förblindar snart mina ögon, snälla sluta satsa på oss.)

Det är otroligt svinigt och en brutal form av maktmissbruk att hålla på som regeringen gör. Säg som det är istället, så kan jag köpa det. Men det är klart, då får ni inga röster. Politikerna är ruskigt medvetna om att om de faktiskt är ärliga med vad de tänker göra så kommer de aldrig att kunna få våra röster. Skam!


 Så till mina konspirationsteorier. Våra styrande gör allt för att slå sönder demokratin. Kunskapsnivåerna hos befolkningen ska minskas. Yttrandefriheten inskränkas. Bevakningen utav folket (inte bevakning utav makthavarna) ska utvecklas så långt det går. Offentlighetsprincip ska avvecklas. Demokrati är INTE att gå och rösta vart fjärde år. 


Så, varför gör våra politiker det här emot oss? Tjaa, vi är väl snart 11 miljarder människor på jorden. Om vi fortsätter bete oss som vi gör i västvärlden idag kommer jorden bara att "klara av" att försörja 500 miljoner. Vi kan ha samma standard som idag, vi kan tom. ha en högre standard. Det är konsumtionen som är problemet. Datorer/mobiltelefoner/det mesta faktiskt är slit och släng grejer. För inte så länge sedan lagade man kläder om de blev trasiga. Nu slängs de om de har fel modell eller färg. Vi konsumerar på ett befängt sätt. Ändå uppmanar våra makthavare oss att konsumera _ännu mer_. (Knepigt, inte sant?) Sen har vi den ekonomiska krisen. Ibland tror jag att den är ett medvetet scenario som "några" har dragit igång. De är väl medvetna om att vi snart är 11 miljarder människor som är fast på ett sjunkande skepp med livbåtar bara åt 500 miljoner. Den ekonomiska krisen är i själva verket ett bisarrt folkmord. Som dels har som syfte att döda ett gäng människor, men framförallt förflytta makten till allt färre människor och dessutom avleda uppmärksamheten från vad som håller på att hända. Istället för att be oss hjälpa till att utveckla ett nytt skepp där 11 miljarder, och ännu fler, kan överleva så ber de oss att ösa upp vatten i båten. (Man skulle kunna tro att det borde vara the other way around)


Men nej. Jag ger mig nu. Nog är nog idag. Jag vägrar spendera min tillvaro med att gräva min egen, och mina barns, grav och sedan betala för kulan som de använder för att skjuta mig i nacken. Det räcker nu. Snälla lämna skeppet innan det är försent.


Vi kan lösa det här, bara tillräckligt många lämnar skeppet för att bygga ett nytt skepp, där det finns livbåtar åt alla. www.thevenusproject.com och www.thezeitgeistmovement.com är exempel. Men det finns fler. Vi måste bara inse att det som händer idag varken är bra eller moraliskt rätt och vara beredda att göra något åt det.


Den riktiga ondskan är inte de som utövar ondskan, utan de som stillatigande står och ser på. 


eller


När nazisterna hämtade kommunisterna, teg jag;
jag var ju ingen kommunist.


När de spärrade in socialdemokraterna, teg jag;
jag var ju ingen socialdemokrat.


När de hämtade de fackliga, lät jag bli att protestera;
jag var ju inte med i facket.


När de hämtade judarna, lät jag bli att protestera;
jag var ju ingen jude.


När de hämtade mig,
fanns det ingen kvar som kunde protestera.


Martin Niemöller


eller


Ett samhälle som ger upp lite frihet för att vinna lite säkerhet, förtjänar varken eller och kommer att förlora bägge.


Benjamin Franklin


eller


Först när den sista floden är förorenad, den sista fisken är fångad och det sista trädet är nedhugget. Först då kommer vi att inse att pengar inte går att äta. 

Problemet är att jag tror att jag kommer att se när den sista fisken är fångad, den sista floden är förorenad och det sista trädet är nedhugget.

 
ANNONS
 
Mixx

Mixx

19 april 2009 22:30

Bra material. Om allt stämmer så verkar det som att alliansen gräver in sig i ett hörn :(

//Micke

http://www.blugg.se

 
Ingen bild

Snyltdjur

20 april 2009 06:55

Tack!
Det verkar inte vara ett misstag, om man ser över vad alliansen förespråkar i övrigt vad gäller utbildningen. I dagsläget så har skolan fler uppgifter än att producera arbetare åt industrierna (nämligen bilda engagerade människor som är intresserade av demokrati, vilket bygger på en bred kunskapsbas, men det verkar alliansen vilja ändra på. Så att skolans enda syfte blir att producera effektiva arbetare.
Alliansen hävdar också att det _största_ problemet med det svenska utbildningssystemet är att det finns människor i Sverige som har kunskaper som inte direkt behövs i deras yrkesval.
Civilingenjörer som även har studerat lite psykologi eller ekonomi är Sveriges största problem. =)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se