Direktlänk till inlägg 12 april 2009

Skattjakt i soprummet

Av Chris - 12 april 2009 17:37

Min mamma ringde mig idag. Och frågade mig hur jag klarar mig ekonomiskt, om jag behöver pengar. Jag antar att hon när vi senast sågs kanske noterade att jag hade trasiga skor och trasiga byxor på mig.


Somliga går med trasiga skor, säg vad beror det på..?


I mitt fall så, visst handlar det om ekonomi, men inte enbart. Skorna fungerar finfint som skor, de har lite bättre luftkonditionering bara (riktigt najs för mina svettiga fötter). Enda "problemet" med skorna är vad folk ska "tro" om mig när jag bär trasiga skor. Just nu bryr jag mig inte så mycket i det. Jag bryr mig mer om en hållbar utveckling - jag tycker inte att det är rimligt att slänga fullt fungerande grejer bara av "rädsla" för vad andra människor ska "tro". Och så bryr jag mig om mina pengar. Jag försöker spara för att kunna "donera" pengar till the venus project. Genom att köpa grymma, autograferade bilder av Jacque Fresco att ha på mina väggar. Så att jag varje dag kan påminnas om möjligheterna till en bättre värld.


Så nej mamma, jag behöver inte få pengar av er för att kunna köpa ett par nya skor som ett undernärt, underbetalt barn i tredje världen har fått jobba 16h/dag för att få ihop pengar till mat har gjort. Bara för att folk kanske ser det lilla hålet och kanske tänker något om mig pga. det. 


Mina byxor var också trasiga, men de har jag lagat nu. Jag förstår inte det logiska i att slänga saker som är så lätta att laga, för att sedan betala flera hundra kronor för en likvärdig produkt (som också den egentligen har finansierats av slavar som lever ett jobbigt liv och har en förväntad livslängd på 30-40 år).


Ändå är det mig (och alla andra i trasiga eller lagade kläder) som man dömer när man ser. Inte alla de som sliter och slänger och inte alls bryr sig om det orimliga, ohållbara, i det hela. För alla vet ju att det bara är fattiga som inte sliter och slänger. Och man vet ju hur de fattiga är, det är sådana där lata människor som inte vill arbeta. Det är ju förjävligt. 


När jag var ner i soprummet idag fick jag syn på två söta champagneglas. De var inte trasiga eller nåt, jag antar att deras forna ägare hade fått tag på något "bättre". 

Jag tog dem. Jag har länge velat ha champagneglas och de här två var så söta. Om min mor fick veta att jag inte bara bär trasiga skor och lagar mina kläder utan dessutom tar hem saker jag hittat i soprummet skulle hon väl gå i taket. Hade jag däremot gått till en affär och köpt två precis likadana glas för några hundra kronor så hade hon tyckt att det var bra att jag "unnar mig saker". 


Så vad är skillnaden? Det är ju precis likadana glas. 


De glas som jag fick från soprummet är gratis. Det faktum att jag tog dem därifrån innebär också att de inte hamnar i ett sopberg nånstans. 


Motsvarande glas från en affär hade inte bara kostat pengar, de hade kostat jorden resurser också. Och jordens resurser är inte oändliga. Fortsätter vi som vi gör idag kommer de ta slut snabbare än kvickt. 


Ändå är det glasen från soprummet som jag ska skämmas för att jag har. Hur fan har vi hamnat här?

Är det media, är vi hjärntvättade av företagen som tjänar riktigt stora pengar på våran absurda konsumtion?


Det fanns många tv-apparater i soprummet också. Jag tvivlar på att alla var trasiga. Det fanns några datorer också. Jag hittade några bra ram-minnen och ett grafikkort som var intressant att uppgradera min stationära dator med, men de hade gått sönder av alla tv-apparater som staplats ovanpå. Det var synd. =/


Google har sitt projekt med en dator till varje barn i tredje världen. De utvecklar billig mjukvara och tar fram små laptops som ska gå att sälja för under 1000kr. Samtidigt byter vi i västvärlden ut våra datorer efter ett år eller ännu mindre, trots att de fortf. fungerar. Det finns insamlingar för kläder, så man kan ge dem till de behövande. Vore det inte rimligt att det kom en motsvarande funktion fast för datorer (och kanske även mobiltelefoner? tv-apparater och spel-konsoler känns inte lika intressant faktiskt. Man kan se tv på en dator och snart behövs inget mer än en okej dator och en internetuppkoppling för att folk ska kunna spela alla möjliga spel utan konsoler eller grym prestanda).


Men hur har vi hamnat här där det är status att slita och slänga och skamligt att hushålla med jordens ändliga resurser?


En gång i tiden (inte så länge sedan) var det så självklart att laga strumpor och kläder. Nu slänger man dem om de har fel färg eller modell. Vart är det rimliga och långsiktiga?


För att citera Gandhi: "Earth provides enough to satisfy every mans need, but not every mans greed." Och så lägger vi till ett wow-uttryck "Need before greed."


"Think for yourself, no one is going to do it for you."


www.thestoryofstuff.com

www.sprword.com

www.thevenusproject.com

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Skapa flashcards