Direktlänk till inlägg 14 april 2009

Relativa betyg

Av Chris - 14 april 2009 15:50

Vi hade relativa betyg i Sveriges skolor fram till 1994. Det relativa betygssystemet bygger på den matematiska teorin om normalfördelning.

 Betyg 5 motsvarar att man tillhör de 7% av landets elever som har presterat bäst det aktuella läsåret, 4 nästa 24%, 3 nästa 38%, 2 nästa 24% och 1 de svagaste 7% av dem som klarat kursen.


Så det fanns fler vägar till att få ett bra betyg än att själv vara duktig - man kunde se till att ens kurskamrater gjorde sämre ifrån sig också.


 Men jag undrar om vi inte i dagens samhälle kan se följderna av generationerna som vuxit upp med det här systemet.


På på tok för många olika företags hemsidor och FAQ (Frequently Asked Questions) så dyker frågan om "Är det här verkligen bra?" upp i olika skepnader. Svaren är i stil med "Det är bättre än konkurrenterna/Vad vi har i andra länder." Men det är väl också en följd av en marknadsekonomi. Vi behöver inte vara bra, vi behöver bara vara bättre än konkurrenterna.


Tänk om vi hade haft en SI-enhet för att mäta "kunskap"/whatever.


Hur hade vi i dagens samhälle klarat oss utan metersystemet för att mäta längd. "Är den här pinnen lång?" "Den är längre än tre andra pinnar, men inte lika lång som pinnen där borta?"


Politiska partier hävdar ofta att de är "bättre" än de andra partierna på någonting (oftast påstår de att de är bättre på det mesta...). Men jag skiter i hur bra ni är i förhållande till de andra. Jag vill veta hur bra ni är. 

Fast vi har ingen SI-enhet för att mäta den sortens enheter.

Och det kommer vi nog inte kunna få med den generation som huserar idag. De har blivit tillräckligt hjärntvättade med att det viktiga är om man är bättre än andra och inte hur bra man är.


----------------------------

Jag tänker bland annat på MMS som mäter tittarsiffror i Sverige. På frågan om deras urvalsgrupp (2600 personer) verkligen kan påstås representera hela Sveriges befolkning så svarar de att panelen i Sverige faktiskt är större än den i många andra länder.

Jaha? Det var väl ändå inte det som var frågan?  

Jag hade gärna sett lite hänvisningar till matematisk statistik istället. Men det är nog för mycket begärt.

Har jag för mycket fördommar när jag tänker att personerna bakom svaret är upplärda enligt ett relativt betygssystem? 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Ovido - Quiz & Flashcards