Direktlänk till inlägg 16 april 2009

Det kommer bättre tider!

Av Chris - 16 april 2009 08:19

Det råder en global ekonomisk kris just nu. Det har varit svårt att missa.

Men en sak verkar alla politiker vara överrens om, oavsett om de är i Sverige eller USA, oavsett om de är moderater eller socialdemokrater, och det är att Det kommer bättre tider. Det är bara att bita ihop, och rida ut stormen. Så blir det bättre sen.


Men varför är det lika säkert som amen i kyrkan?

"Vi måste utbilda människor nu, så att vi har gott om folk till högkonjunkturen sen". Jaha?

Borde vi inte "modernisera" oss istället? Börja acceptera att världen förändras istället för att förneka det i tysthet?


Det jag menar är: Allt mer "traditionellt" arbete tas över av maskiner och robotar - det är billigare och effektivare. De arbetarna har hittils kunnat fångas upp i andra sektorer - men förr eller senare kommer de sektorerna att bli mättade. 

Dessutom måste vi börja konsumera ansvarsfullt - fortsätter vi som vi gör idag har vi bara silver för 15 år till. Sen är det slut. Finito. Och grejen är väl att vi kommer inte att fortsätta som vi gör, vi kommer öka konsumtionshastigheten, ett tag. Så länge det går. (Först när allt annat är slut så kommer vi att inse att det inte går att äta pengar, eller hur var det?)

Sedan står vi där, och verkligen _måste_ konsumera ansvarsfullt och då kommer jobben att ryka. I mängder. Och det kan vara inom 10 år. Vi kommer ur krisen om kanske 5 år, visst. Men vad väntar oss då?


Nä. Grejen är att det faktiskt inte är rimligt att stenhårt bita sig fast i 8 timmars arbetsdag. Det kommer helt enkelt inte att finnas så mycket arbete.

Vi skulle idag kunna få fram elektricitet, mat, rent vatten och de flesta andra livsnödvändigheter helt utan något slags inblanding av mänskligt arbete. Men det "lönar" sig inte. Att minska arbetsdagen till 6h/dag ger inte pengar i de rika människornas fickor. Och då är det väl skit samma att den vanligaste dödsorsaken hos människor under 40 är självmord? Då är det väl skit samma att stressen sliter sönder familjer? Att människor går in i väggen? För att människor mår bra, är inte en framgång. Pengar är en framgång.

McDonalds t.ex vet att de kan tjäna pengar på att avskeda stora delar av sin personal och ersätta den med maskiner och robotar. Men de vet också att de skulle förlora så mycket goodwill på att avskeda så mycket människor att det ändå skulle minska deras inkomster.

Så, vi har möjlighet att tillhandahålla allt möjligt utan inblandning av så mycket mänskligt arbete. Vi skulle kanske kunna komma ner i så lite som 2 timmars arbetsdag och ändå ha tillgång till det mesta - men, med bara 2 timmars arbetsdag så kommer ju ingen få någon hög lön. Så ingen kommer att kunna köpa någonting.

Därför fortsätter vi att tvinga människor att jobba 8 timmar/dag (med en timmes lunch och restid blir det väl snarare 10-11 timmar/dag) med ett arbete de vantrivs med. Trots att det egentligen inte skulle behövas.


Är det bara jag som känner: Vafan är det här vi håller på med egentligen?


Och hörrnini politiker - Sluta prata om att det kommer "bättre" tider då det finns möjlighet för oss att fortsätta leva för att arbeta - anpassa er istället till en värld där man inte behöver arbeta. 


Det är väl ändå det som är meningen med all vår utveckling, all vår teknik?


Effektivisera arbetet på fältet och med djuren så att man får tid över. Men vi verkar ha tappat det någonstans. Åtta timmars arbete är som något heligt budord. Kapitalismens första, kanske.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Ovido - Quiz & Flashcards