Direktlänk till inlägg 16 april 2009

Det är inte naturligt för människan att använda eld

Av Chris - 16 april 2009 08:39

Eller var det äta vegetarisk mat?


Jag är nåt förbannat trött på alla argument av stuket "Det är inte naturligt för människan".


Vadå naturligt?


Ska vi ta det från början?


En gång fanns bara fiskesliskar, sedan gick några av dem upp på land. Hur naturligt är det att gå upp på land? Fanns säkert många gammelmodiga fiskar som var otroligt emot de här nymodigheterna, ingen hade ju gått på land förrut, det var helt onaturligt.


Förr eller senare började våra "förfäder" klättra i träd - Inte var det naturligt för dem inte.


Lite senare klättrade de ner från träden - Fast då var det inte naturligt längre, så det borde de nog också ha låtit bli.


Sen uppfann vi elden (fast nu börjar jag bli osäker på kronologin). Det om något var absurt onaturligt. Ett djur som skaffar sig makt över elden! Absurda tanke. Nä, sådana onaturligheter kan vi inte hålla på med.


Sen uppfann vi hjulet. Herrejävlar vad onaturligt.


Så började vi tämja andra djur för att tvinga dem att arbeta för oss. Det är väl onaturligt om nåt?


Ett bra tag senare byter vi ut djuren mot maskiner, döda ting. Nu börjar vi nog faktiskt gå för långt i den här onaturligheten.


Och internet då! Det är ju en riktig styggelse till onaturlighet.


Aja. Min poäng har väl gått fram, även om det var på bekostnad av lite uppvisande av mina bristfälliga historiekunskaper.


För att förtydliga: Poängen är den att bara för att något är onaturligt (I den betydelsen som det brukar användas, nämligen att människan inte har gjort det tidigare) så behöver det ju verkligen inte vara något dåligt. Alla stora framsteg, både evolutionärt och teknologiskt har berott på onaturligheter. Visst, allt som är onaturligt är inte bra. Men är det dåligt så är det inte för att det är onaturligt utan av helt andra orsaker. Att lägga en sådan värdering i ordet naturlig är som att påstå att teknik skulle vara ond eller god.


Och angående vegetarisk mat: Visst, det är ett tag sen vi inte åt kött alls. Men vi har gjort det. Men framförallt så har vi aldrig, någonsin, ätit så otroligt mycket kött som vi gör idag. Är inte det "onaturligt"?


(Nej, jag är inte vegetarian. Men jag anser inte att jag behöver äta kött flera gånger/dag. Vissa dagar äter jag bara kött till frukost, i form av pålägg på mackan.)

Och angående att vi faktiskt behöver proteinet: Människor i västvärlden idag får i sig ungefär 5 gånger så mycket protein som det rekommenderade dagliga intaget. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Ovido - Quiz & Flashcards