Direktlänk till inlägg 17 april 2009

Krig

Av Chris - 17 april 2009 22:40

Jag skrev om den ekonomiska krisens effekt på människor och krig för någon dag sedan.


De som inte har någon annan utväg, deras familjer blir hemlösa och kan tvingas svälta, söker sig till krigsindustrin. Som soldater.

Det är otroligt sorgligt i sig, att människor reser till länder de knappt har hört talas om för att döda andra människor, bara för att ha en möjlighet att försörja sin familj.


Men det finns fler aspekter.


Innan den ekonomiska krisen började man i USA få svårt att få tag på soldater att få iväg i krig. Och nu när man planerar att dra sig ur Irak, bara för att kunna invadera Afganistan, har man problem. Åtminstone tills den ekonomiska krisens effekter slog igenom, då stod helt plötsligt villiga soldater på led.


Det är intressant att se hur mycket vissa har att vinna på den ekonomiska krisen - och att det faktiskt är de som har allt att vinna på den som är de som har haft makten och de ekonomiska medlen att kunna skapa den.


Konspirationsteori? Jajjamen.


Men det är lite strunt samma om den ekonomiska krisen var avsiktlig eller oavsiktlig. Den är här nu. Desto viktigare är det att erkänna vilka det är som vinner på den, och framförallt hur de kan vinna på den. Det kommer att komma fler ekonomiska kriser, oavsiktliga eller avsiktliga, det viktiga är att förhindra att de utnyttjas som incitament för rent ut sagt onda saker.

Dessutom: Våra politiker, från hela världen, talar om taktiker och strategier för att minska krisen och för att ta sig ur den. Men säger de något om hur vi ska undvika att det händer något liknande igen?

Kan vi göra något i Sverige för att klara av globala kriser bättre?

Kan vi göra något globalt för att förhindra kriser?


Det är lite samma princip med 9/11 och WTC. 

Det kan ha varit ett insiderjobb, utfört av USAs maktelit, men det kan också ha varit det de påstår att det är.

Det viktiga är att se vilka som har vunnit på dådet - det är ju knappast några "terrorister" eller muslimer eller araber. Det är den mäktiga vapenindustrin och alla stora företag och makteliten som (av olika anledningar) förespråkar mer kontroll och mer övervakning.


Det är intressant det där med vapenindustrin. Den har högre "BNP" än de nordiska länderna gemensamma BNP.

Den är otroligt mäktig, särskilt i sin högborg, USA. Den har ett stort inflytande på politiken.

När en makt som helt och hållet livnär sig på att det finns krig i världen påverkar världspolitiken så mycket, hur kan vi då någonsin hoppas på att uppnå världsfred?

Hela vapenindustrin försörjer sig på att hålla igång dessa onödig krig, på att ställa människa mot människa, på att få människor (människor som en gång var lyckliga, som hade vänner och familj, som var älskade) att spränga sig själva i bussar fyllda av skolbarn.


Det är i slutändan ändå deras händer som är blodbefläckade. 


Det handlar inte om religion. Det handlar inte om demokrati. Det handlar inte om frihet. Det handlar inte om rättvisa. Det handlar om pengar.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Skapa flashcards