Direktlänk till inlägg 19 april 2009

Internetbibliotek

Av Chris - 19 april 2009 16:56

Jag var på piratpartiets "temadag" med föreläsningar igår.

Bland annat var det en vänsterpartist (Är det verkligen nödvändigt att veta att han är vänsterpartist? Tja, det är väl vänsterpartiet som borde få cred för idén.) som pratade om en lösning på fildelningsproblematiken och "Hur ska de få betalt då?". 

Lösningen bygger på biblioteksprincipen. Vi behöver idag inte köpa böcker, vi kan låna dem på bibliotek. För varje utlåning går ca 1kr rakt till upphovsmannen/kvinnan. Inte via något stort bolag.

Så tanken är att vi ska upprätta något liknande även för musik och filmer. Att man "lånar" dem via internet (genom att ladda ner dem) och för varje nedladdning går en viss summa till upphovsmänniskan. Detta bekostas med skattepengar - bibliotekskostnaderna är inte alls stora.


Det är en jättebra idé. Men analogin är lite förenklad.

Dels så är det bara svenska författare som får ersättning av biblioteken, utländska författare får inte ett dyft. Så det är mycket större summor det rör sig om, egentligen. Men summorna kanske ändå inte blir såpass stora att de blir för stora?


Biblioteken idag har inte rätt att "kopiera" böcker de redan har köpt in så att de har flera stycken att låna ut om intresset finns. Det är exemplarframställan och det är idag olagligt. 

När du "laddar ner" något är det en exemplarframställan som sker. 

Det här går säkert att komma runt med nya avtal etc. Men det är nog också en "dold" kostnad.


På bibliotek lånar du saker - Om du har lånat en bok och biblioteket bara har ett exemplar av den boken så kommer ingen annan att kunna låna boken förrän du har lämnat tillbaka den.

Jag antar att man inte förväntas "lämna tillbaka" saker till ett internetbibliotek? Och att "alla alltid" kan komma åt saker, oavsett hur många som har "lånat" dem?


Men det är en bra idé, som kommer att främja kunskap och vetenskap i Sverige (och världen).


Google håller ju på med sitt Google Books just nu, och här i Norden har vi också Projekt Runeberg som "arbetar på frivillig grund med att skapa fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur och göra dem öppet tillgängliga över Internet. Det grundades 1992."

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Ovido - Quiz & Flashcards