Direktlänk till inlägg 20 april 2009

Politiker - Genier eller Idioter?

Av Chris - 20 april 2009 06:57

There is a very thin line between being a genius or insane.


Jag läser om Jan Björklunds utspel i DN. Gymnasieungdomar har för dåliga kunskaper i svenska, engelska och matematik när de kommer till högskolorna. Så nu ska 300 extra gymnasiepoäng krävas för att man ska ha rätt att komma in på någon högskoleutbildning.


 Visst. Eleverna kommer säkert sämre förberedda till högskolorna nu.

Visst. Det här förslaget skulle säkert kunna rätta till det.


Men till vilket pris och varför då?


Varför har eleverna sämre kunskaper idag?

Jag har svårt att se att det direkt skulle vara studenternas fel, då de har lika bra betyg som tidigare "bättre" generationer. Däremot så betyder inte samma betyg samma kunskap som innan. Det går inflation i betygssystemet, trots att det inte är relativt. 

Det är inte studenternas fel att det är så.

Och 300 poäng extra i svenska, engelska, matematik innebär också 300 poäng mindre inom andra områden. Om man inte lägger på de här 300 poängen utanför de "vanliga" 2500.

Så man bestraffar studenterna för lärarnas misstag. Och man bestraffar alla studenter, oavsett om de kan uppnå fullgoda kunskaper (vilket helt klart är möjligt) utan dessa 300 poäng eller inte. Så för de studenter som vill kunna uppnå samma bredd/djup på sina kunskaper som tidigare studenter har fått, så gäller det att läsa till 300 poäng utöver de ordinarie poängen.

Men det är svårt att få göra, åtminstone vid en kommunal skola. Vid en friskola är det mycket lättare.


Men vänta nu. Alliansen vill ha fler friskolor.

Alliansen vill att fler söker sig till fler friskolor.

Alliansen vill gärna att det ska finnas siffror på att studenter från friskolor är mer kunniga än andra.


Så det här kanske bara är en genialisk/idiotisk plan för att öka ansökningarna till friskolor och förbättra deras rykte?


Sedan har vi det här med politik och demokrati. En hel del av våra politiker verkar vara demokratifientliga (telekompaketet, ipred, fra, datalagringsdirektivet...). Men det kanske bara är en annan genialitet.


I sin skrift Staten beskriver Platon vilka som borde styra en demokrati och hur man ska få dem att styra.

Det ska inte vara de som är ute efter ekonomisk vinst, det ska inte vara de som är ute efter ära, det ska inte vara de som är ute efter makt.

Utan det ska vara de förnuftiga och goda människorna som inte är intresserade av ekonomisk vinst, ära eller makt. 

Men hur ska man då locka dem att göra arbetet?

Genom att straffa dem om de inte gör det. Med det värsta straff en sådan människa kan tänka sig. Att människor som bara är ute efter ekonomisk vinst, ära och makt kommer att styra om de goda inte gör det.


Det kanske är det våra politiker försöker fixa till. De kanske är nåt ofantligt trötta på att det hela tiden är de, de som bara ser till ekonomisk vinst, ära och makt, som måste hålla på med det trista politikerjobbet. Så nu har de fått nog. Nu är de beredda att göra vad som helst för att få de goda människorna att träda fram och ta över.

Genialt?



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Ovido - Quiz & Flashcards