Direktlänk till inlägg 21 april 2009

IPRED och kunskap

Av Chris - 21 april 2009 16:12

Ett av mina största intressen är att se på dokumentärer/lyssna på kunskapsradio.


Så gott som alla dokumentärer är nedladdade, lagligt eller olagligt.

Jag har funderat flera gånger på att skaffa mig lite intressanta tv-kanaler. Men tv-kanaler är nåt så otroligt omodernt. 


Säg att jag skaffar mig discovery - dels så kan jag bara se dokumentären vid ett visst tillfälle, är jag upptagen då är det kört. Dels så måste jag veta innan dokumentären sänds att jag vill se den, kommer jag på det nån timme efter eller någon vecka efter så är det kört. 

Allt det här trots att jag då faktiskt har betalat för att få tillgång till dokumentärerna. 

"Lösningen" (jag kan inte se det som en lösning) är att jag och alla andra som är i samma sits var för sig  spelar in och lagrar alla dokumentärer som sänds. Dels så är det inte särskilt miljövänligt eller ens effektivt. Det är däremot dyrt och tidskrävande. Men utöver det måste vi också, var för sig, skriva en beskrivning om den in spelade dokumentären och ha ett arkiveringssystem som gör det lätt att hitta den och ta reda på vad den handlar om senare. Otroligt tidskrävande.


Så jag laddar ner. 

Och jag betalar inte ens för tv-kanalen innan, vilket man skulle kunna tycka vore det moraliskt korrekta. 

Men även om jag hade betalat för tv-kanalen innan så hade jag varit lika skyldig enligt IPRED och de som har gjort dokumentärerna skulle se mig som en lika stor tjuv och pirat ändå. (Inte alla, men en del.)


Jag brukar också vilja följa en del tv-serier. Men då jag tydligen inte tillhör mainstreamtittarna så går större delen av de tv-serier jag är intresserad av mitt i nätterna eller på dagtid då jag av naturliga skäl inte har tid att se dem.

Det är helt lagligt för mig att köpa en dvdspelare och en shitload av skivor och spela in dessa serier. Däremot får jag inte ladda ner dem. Trots att nedladdning är så mycket smidigare, effektivare och framförallt mycket miljövänligare.


(Finns det nåt  "IPRED-fall" i något annat land där man har haft detta som "försvar"? (Alltså att materialet har funnits tillgängligt på tv som man betalade för, men att man missat det etc.)


Säg att discovery istället (det kanske finns) lägger upp en tjänst där man kan betala en mindre summa för varje dokumentär som man laddar ner/streamar (Jag tror det kostar 50kr/månad att få discovery här, så säg 50kr/antal dokumentärer per månad som en engångskostnad för varje enskild dokumentär + lite extra för uteblivna reklamintäkter. Det är fortfarande inga stora summor)

Jag tycker inte att det är någon jättebra idé. Även om kostnaden per dokumentär är låg så kommer det att påverka vilka dokumentärer man väljer att se till bara de som man är allra mest intresserad av. Förmodligen de områden som man alltså redan har mest kunskap inom. Hade man däremot blivit "påtvingad" (det här är hemskt.) att betala 50kr/månad och fått tillgång till alla dokumentärer så skulle det innebära att människor kommer att få kunskap om fler saker. Och mer kunskap, och särskilt då ett breddat kunskapsområde, är faktiskt bra- oavsett vad Alliansen säger om det.


Så mitt förslag är väl att ge människor tillgång till samma material, fast "on demand", för en låg månadskostnad + en frivillig startkostnad som ger tillgång till allt tidigare material.


IPRED kommer att ha en hemskt negativ påverkan på människors kunskap, och därmed också på den mänskliga utvecklingen och på hur bra mitt liv kommer att bli.


Ju smartare andra människor är, desto bättre kommer jag att ha det. (Tack till Roxanne Meadows)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Ovido - Quiz & Flashcards