Direktlänk till inlägg 25 april 2009

Arbete...utan [monetär] ersättning?

Av Chris - 25 april 2009 12:07

Kreatörer hävdar oftast att ingen kan tänka sig att arbeta utan att få ersättning för sitt arbete.



Hur definieras arbete egentligen?


När jag plockar upp skräp i naturen och tar det till närmaste soptunna, utför jag ett arbete då? (utan att få ersättning?)


Eller blir det först ett arbete när någon är anställd till att plocka upp skräp i naturen och ta det till närmaste soptunna? dvs. Blir en handling ett arbete först när någon får betalt för att utföra handlingen?


Är det ett arbete att ha sex med någon man vill ha sex med för sexets skull? 

Är det ett arbete att ha sex med någon mot betalning?


I mina ögon verkar det som att definitionen av arbete är att man utför en handling som man får betalt för att utföra. (Vilket förstås gör det svårt att "arbeta" utan att få betalt för det.)


Kreatörer säger ibland frustrerat att piraterna pissar på dem och deras rättigheter.


Jag anser väl mer eller mindre att kreatörerna pissar på alla fantastiska människor som ändå finns världen över som utför "arbete" utan någon förhoppning om monetär ersättning.

Det finns gott om sådana människor.

Filmer av alla de slag produceras, musik produceras, politisk aktivism uppstår, människor jobbar ideellt med frågor de tycker är viktiga.


Men det är klart, det finns inga människor som skulle kunna tänka sig att ens kliva upp ur sängen på morgonen om det inte var i jakten efter mer, mer, mer... pengar. Papperslappar.


Det enda som håller världen igång är kapitalismen. Om det inte fanns en motivering i form av att "tjäna pengar" så skulle ingenting göras, ingenting skulle utvecklas, ingenting skulle produceras och samhället skulle falla sönder.


Eller?


Jag tror att om man såg till att tillgodose alla människors (inte bara i Sverige, utan i hela världen) behov av mat, vatten,bostad etc. (och det har vi mer än råd att göra) och avskaffade den monetära ekonomin så skulle samhället blomstra upp ordentligt.

Dels så är jag övertygad om att människor skulle må mycket bättre. Dels så är jag övertygad om att människor inte skulle sluta utvecka saker och producera, uppfinna och skapa. Snarare tvärt om.


Utvecklades internet i syfte att vinna monetär ersättning?

Utvecklades glödlampan i syfte att vinna monetär ersättning?

Utvecklades bilen i syfte att vinna monetär ersättning?

Utvecklades pencillin i syfte att vinna monetär ersättning?

Utvecklades glasögon i syfte att vinna monetär ersättning?

Utvecklades hörapparaten i syfte att vinna monetär ersättning?

(osv. Listan kan göras lång.)


Eller finns det någon annan kraft som ligger bakom den här drivkraften?


Någonting som kommer finnas kvar, och kanske tom. öka i kraft, om den monetära ekonomin avskaffas?


www.thevenusproject.com

www.thezeitgeistmovement.com

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Skapa flashcards