Direktlänk till inlägg 26 april 2009

Insomnia

Av Chris - 26 april 2009 01:20

http://euprofiler.eu/language/se/


Underhållande litet test om vart man befinner sig på den politiska kompassen.

Passar lagom såhär framåt småtimmarna.

Jag tänkte inte skriva något om mitt testresultat eller min syn på specifika frågor. Men jag kunde inte hålla mig ifrån det, jag blir alltid så irriterad när jag gör den här sortens tester. Därför kan jag inte hålla mig ifrån dem. 

Men jag rekommenderar inte att någon läser vad jag har skrivit.


Problemet är väl att jag inte nöjer mig med att tycka likadant i någon fråga - jag vill också att det ska vara samma orsak som får oss att tycka likadant. Och gärna eventuellt hur man ska lösa problemet istället.


Exempelvis tycker jag inte att det är bra att införa hårdare straff för brottslighet. På grund av att det inte löser någonting, utan snarare bara förvärrar situationen. Däremot tycker jag verkligen inte att systemet vi har idag är bra, utan vill göra om det. Fast kanske snarare i motsatt riktning :)


Så i den frågan nöjer jag mig inte med att ett visst parti inte vill införa hårdare straff - jag vill också ha samma motivering och dessutom att de inte ska vara nöjda med dagens situation utan ha ett lösningsförslag som jag tror på.


"Man bör göra mer för att privatisera sjukvården i Sverige."


Ja - Om det sker enligt s.k landstingsavtal. Inte annars.


"Barnomsorg och förskola bör ges betydligt mer resurser." 


Släng in pengarna bara. Nej, jag tycker att det är oansvarigt att säga att man vill ge mer resurser till något utan att förklara varifrån man vill att resurserna ska tas. Vi har en intressant fördelningspolitik idag. Vi fördelar alla resurser och tjaffsar om hur de ska fördelas. Det leder till att det alltid är viktigt att veta varifrån resurserna kommer när man gör någon förändring. Jag kanske tycker att det är Ok att höja skatterna för att ge de pengarna till barnomsorgen, men samtidigt tycker jag kanske att man inte kan ta pengar från exv. bibliotek för att ge pengar till barnomsorgen. Det är inte riktigt så enkelt som att bara säga "Mer resurser till A, mer resurser till B, mer resurser till C."


"Främja den högutbildade arbetskraftsinvandringen."


Principiellt ja - Om vi ska fortsätta som vi håller på i Sverige så kommer vi att behöva alla invandrare vi kan komma över. Men att främja arbetskraftsinvandring under en ekonomisk kris, när arbetslösheten förväntas uppgå till 12%? 


"Statliga utgifter bör minskas för att underlätta skattesänkningar."


Det finns en hel del saker jag tycker att staten kan skära ner på. Tyvärr är det otroligt sällan som politiker vill skära ner på just dessa. :)

Samtidigt finns det en hel del utgifter som jag verkligen inte tycker att vi har råd att skära ner på. 

Så det blir ett "Ja - om man ger sig på rätt grejer."


"EU borde drastiskt minska bidragen till europeiska jordbrukare."


Jag har för mig att de mest ger till ekologisk odling etc. (Kan mycket väl vara fel) och isåfall vill jag att man ändrar och ger pengarna till konventionell odling istället. Eller ännu hellre: Lägger pengarna på att fixa mat, vatten och sjukvård till tredje världen. Gärna lite utbildning också.


 "Europaparlamentets maktbefogenheter bör öka."


Ja - om det sker på bekostnad av kommissionen och rådet.

Nej - om det sker på bekostnad av medlemsländernas självbestämmande.



Grejen är att saker aldrig är så här enkla. Det är otroligt svårt att formulera neutrala frågor som kan besvaras på skalan "Håller med fullt" "Håller inte med alls." Frågorna riskerar alltid att vara värdeladdade, åt något håll. 

Därför blir sådana här tester, åtminstone i mitt fall, alltid så otroligt intetsägande. 


Har du slutat slå din fru? JA <---> NEJ


Men det blev väl piratpartiet/junilistan. Lite tragikomiskt är att V och M kommer på en delad tredjeplats...  

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Ovido - Quiz & Flashcards