Direktlänk till inlägg 28 april 2009

Att skörda frukten av någon annans arbete

Av Chris - 28 april 2009 18:56

Om vi hade en resursbaserad ekonomi. Där alla människor var garanterade samma resurser etc. oavsett vad man spenderade dagarna med att göra.

Alltså, ingen behövda "arbeta" för att kunna få en "lön".

(Om det är lite oklart vad jag talar om så kolla in venus project)


Det skulle fortfarande vara så att vissa människor bidrog mer än andra till att utveckla världen. Det skulle säkert finnas människor som mest bara brydde sig om sig själv, gled omkring och mådde bra.

Dessa människor skulle med andra ord skörda frukten av någon annans arbete. 

Det brukar ju ses som något otroligt negativt, att dessa människor utnyttjar de andra. 


Samtidigt är vi i läget att de utnyttjade gör det de gör för att de tycker om att göra det och mår bra av det. Annars hade de inte gjort det, i en sådan här värld.


Om jag har sex med någon, och njuter av det, utnyttjar jag den andra då? 

Om den jag har sex med också njuter, utnyttjar vi varandra då?


Om jag skriver en dikt (jag skrev ofta dikter när jag var yngre) och mår bra av att göra det och tycker om att göra det och någon sedan, utan att ge mig nåt i gengälld, läser min dikt och mår bra av det.  Har den utnyttjat mig då?

Jag skulle mest bara vara glad att någon tyckte om min dikt och gillade produkten av det jag gillade att göra.


Det är mycket snack om att socialbidragstagare (eller bidragstagare öht) och sjukskrivna utnyttjar de hårt arbetande arbetarna. De skördar frukten av vårt arbete. 


Jag tror att den här synen beror på att man inte tycker om att göra det man arbetar med att göra, men måste göra det ändå. Då tycker man att det är orättvist att någon annan ska slippa tvingas göra något som den inte tycker om eller mår bra av. Och det med all rätt.


Men problemet är då inte att man skördar frukten av någon annans arbete.

Problemet är att den som sådde skörden egentligen inte ville göra det, utan av yttre omständigheter tvingades att göra det.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se