Direktlänk till inlägg 30 april 2009

Våldtäktsstatistiken

Av Chris - 30 april 2009 21:49

Det har i dagarna rapporterats om att Sverige har flest anmälda våldtäkter av de Europeiska länderna.


 För att förstå statistiken måste man till att börja med förstå att vad som räknas som "våldtäkt" är väldigt olika i olika länder.I Sverige har vi, sedan juni 2005, en lag som säger att en stor del av det som tidigare kallades för sexuellt utnyttjande nu skulle kallas för våldtäkt. Givetvis har det ökat antalet anmälda "våldtäkter". 


(Om man säger att allt snatteri ska anmälas som stöld och sedan att alla stölder ska anmälas som rån, får man helt plötsligt massa anmälda rån.)


Sedan är det förstås svårt att säga hur förhållandet mellan antalet anmälda våldtäkter och antalet faktiska våldtäkter ser ut. Det hemska mörkertalet, förstås, och falskanmälningarna.


Är vi mer benägna att anmäla våldtäkter i Sverige?


Personligen hade jag hellre anmält en våldtäkt i Norge - jag gillar deras lagstiftning betydligt mer. Skillnaden är att i Sverige måste det finnas ett uppsåt. Det räcker inte med att bevisa att någon har blivit våldtagen, man måste också bevisa att den som våldtog var medveten om att hen våldtog och hade som uppsåt att våldta (istället för att bara ha sex). I Norge behöver man bara bevisa att en våldtäkt faktiskt har ägt rum. 


Sedan finns det olika kulturella syner på sex och våldtäkt. Som medför att människor i olika kulturer blir mer eller mindre motiverade att anmäla. Och förstås hur en våldtagen tas om hand om hen uppsöker sjukhus. 


Så att bara säga att "Sverige har flest anmälda våldtäkter" säger ingenting. Tyvärr. 


Personen som har utfört undersökningen menar dock att det förmodligen sker fler våldtäkter i Sverige. För att Sverige är ett land påväg mot jämställdhet - männen känner sig hotade/hittar inte sin plats i samhället och för att återta makten så våldtar de. Tydligen. 


Jag skulle nog föredra att påstå att det, om det är så, är för att Sverige har fler psykiskt sjuka människor. Vi har ungefär 4ggrs så många tvångsvårdade människor som Finland och 10 ggr så många som Danmark.

Vi är helt enkelt inte friska :)


(Nej, jag menar inte det där, jag ville bara flika in att "Sverige" har en konstig syn på mental hälsa.)

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se