Alla inlägg under april 2009

Av Chris - 24 april 2009 17:52

En sak att förstå när det gäller EU och internet och EU:s inställning till Internet är att vi i Sverige har näst högst antal hushåll med tillgång till internet.


Så när vi svenskar talar om att internet är en mänsklig rättighet eller liknande så kan det vara lätt att glömma att i vissa EU-länder har  3/4 av alla hushåll inte tillgång till internet.


Om man ser över EU totalt så är det ungefär 53% av alla hushåll som har tillgång till internet. Att jämföra med Sveriges 79% (och Nederländernas 83%).


Jag vet inte heller hur det står till med tidpunkten när internet "introducerades" i de olika länderna - Om Sverige har haft längre tid på sig att bygga upp en "internetkultur" än vissa andra länder.

Just nu lyckades jag inte få tag på en källa till nästa påstående, men jag har hört det ryktas om att vi i Sverige också har förhållandevis snabba internetuppkopplingar om man jämför med övriga Europa.


(Intressant att notera är väl också att det är i de länder med högst andel hushåll med tillgång till internet som "piratrörelser" blossar upp. Det är kanske självklart. Men jag antar att de flesta länder strävar efter att allt fler ska ha tillgång till internet och då borde man väl ta hänsyn till hur kulturen/inställningen till internet är i de länder som just har högst andel hushåll med tillgång till internet? Vi borde ändå ha bäst koll på hur internet kan användas?)



Lista över Invånarantal och Andel hushåll med tillgång till internet. Siffror från länk.

Sverige 9181700  79%

Finland 5296800 69%

Danmark 5505995 78%

Estland 1342000 53% 

Lettland 2265000 51%

Litauen 3365400 44% 

Polen 37996200  41% 

Tjeckien 10345900 35% 

Slovakien 5398800 46% 

Ungern 10046300 38%

Rumänien 21423400 22%

Bulgarien 7605100 19% 

Grekland 11216700 25% 

Cypern 796300 39%

Slovenien 2 022600 58%

Österrike 8 327200 60% 

Italien 59578400  43%

Frankrike 63779100  49% 

Spanien 45257700  45% 

Portugal 10 633 000 40%

Belgien 10 660800 60% 

Nederländerna 16402000 83% 

Storbritannien 61270300 67%

Irland 4 414 800 57% 

Luxemburg 482200 75% 

Tyskland 82 200 200 71% 

Malta 410500 53% 

Av Chris - 24 april 2009 11:43

Jag tenderar att vara så fruktansvärt ädel i mina drömmar. Om jag hade ens 10% av den ädelheten på riktigt så hade jag varit stolt över mig själv.


 Inatt drömde jag om en rättegång. Jag stod åtalad för fildelning, enlit IPREDlagen.

Man frågade mig varför jag inte hade dolt min trafik, det finns ju så många olika sätt att göra det på nu. Det är ju nästan som om jag bad om att få åka dit.


"Om jag inte är beredd att stå för det jag gör, och ta det till domstol och betala flera hundratusen kronor om det är det som krävs, vad är jag då för människa?

Om jag inte tycker att en domstolsförhandling och det här skadeståndet är ett pris som är värt att betala för min övertygelse om att information ska vara fri, vad tycker jag då att övertygelsen är värd, egentligen?

Ett monetärt skadestånd är ett förhållandevis lågt pris att betala för principen om att information ska vara fri."


Jag har nog blivit alltför influerad av den feministiska kampen för några hundra år sedan. Kvinnor som stod upp för sin sak, att kvinnor också är människor, och som därför avrättades. De tyckte att jämställdhet var värd att avrättas för om det var det som behövdes för att uppnå en förändring.


Så kom antipiratbyrån, kom upphovsrättslobbyister. Dra mig inför rätta. Jag tänker inte dölja det jag gör. Jag är beredd att betala skadestånd om det är det som krävs.

Jag tänker inte gömma mig, jag tänker inte skämmas. 


Ett fritt och öppet internet och fri information betyder så otroligt mycket mer för mig än det värsta straff ni skulle kunna komma på. 

Av Chris - 24 april 2009 11:07

Det verkar finnas en speciell regel som gäller för just politiker och större företag.


Om en vanlig människa spelar texas hold em om pengar och vinner så får den hela vinsten. Om den förlorar så får den betala hela förlusten. Det är lite det som gambling går ut på.


Men om en politiker/ett stort företag spelar texas hold em om pengar och vinner så får de hela vinsten. Om de förlorar så får de fortfarande hela den potentiella vinsten - skattebetalarna får betala förlusten och  betala den potentiella vinsten som var möjlig.


Politisk roulette.


Ta EU-parlamentarikernas pensioner - de spelade bort dem. De spelade högt, och förlorade. Nu ska skattebetalarna betala. Inte bara grundpensionen som parlamentarikerna skulle ha haft om de inte hade spelat bort sina pengar. Nej, nej, skattebetalarna ska betala de pensioner som parlamentarikerna hade fått om de hade vunnit jackpoten. 


Swedbank går med förlust - de har spelat bort sina pengar både under högkonjunktur och lågkonjunktur och nu vill regeringen gå in och "rädda" swedbank med skattemedel.


Volvo tigger om att få hjälp med skattemedel för att kunna ha kvar anställda - samtidigt köper de lyxflygplan till direktörstoppen. 


Politisk Roulette - Du kan bara inte förlora!


Ju större risker du tar, desto mer är du garanterad att tjäna. Går något ändå fel, så är det andra som kommer att få ta smällen - och dessutom betala dig största möjliga potentiella vinst. 


Politisk roulette.

Av Chris - 24 april 2009 09:40

Åh, fan.


Jag är så trött på att politiker allt som oftast bara pratar om vad de vill göra, inte vad de gör, har gjort eller kommer att göra. Utan vad de vill göra.


Jag skiter fullständigt i vad de vill.Vad gäller politik så är det inte tanken som räknas. (Särskilt inte när man betraktar hur mycket otur de har när de tänker)


Jag har börjat följa riksdagens webb-tv  i de frågor jag tycker är intressanta. Det är en ren mardröm. 


De ägnar ungefär hälften av sin talartid åt att prata om vad de vill - sen talar de lite snabbt om vad de har gjort och vad de kommer att göra. Konstigt nog så har de aldrig gjort det de säger att de vill göra, och de har inga planer på att göra det de säger att de vill göra.


Jag tycker att det är dags att de slutar käbbla om vad de vill göra och håller sig till det konkreta.


Vad de har gjort.

Vad de kommer att göra.


 Moderaterna och deras kunskapssamhälle, tex. Först fem minuter med "Vi vill bygga upp en kunskapsnation" blablabla. Sedan fem minuter där man förklarar att det största hotet mot den här kunskapsnationen är att ungdomar har för mycket kunskap och det man ska göra rent konkret för att uppnå kunskapssamhället är att minska utbildningen för dagens ungdomar. 


Politik 1.0 - och jag fattar inte ett dugg.

Av Chris - 24 april 2009 08:30

Är det inte dags att förbjuda alkohol också?


(Vi borde passa på nu när vi ändå är igång, menar jag)


Och så, förstås, slänga cheferna för systembolaget och prips i fängelse och tvinga dem att betala ruskiga skadestånd till det stackars svenska folket som de har förgiftat med sina brygder.


Jag har funderat på det här med att IPRED är fel för att den gör så många ungdomar till kriminella. Jag kan egentligen inte köpa det argumentet.  Om vi hade haft många mördare i Sverige, hade det varit fel att lagstifta mot mord isåfall?


Sen slog det mig. Alkoholen och tobaken. Man förbjuder droger som inte alls är lika farliga som alkohol. Men man anser inte att man kan ge sig på och förbjuda alkoholen, trots alla skadliga effekter den har. Den är för djupt rotad i samhället.


Samma sak är det med fildelningen. Den är för djupt rotad i samhället. 


Dessutom är det hemskt hur fildelningssajt efter fildelningssajt känner att de måste stänga ner. Fildelningen av lagligt material påverkas nåt otroligt mycket. 

Priset för IPRED börjar bli på tok för stort. Och då talar jag inte om det ekonomiska priset.

Av Chris - 23 april 2009 21:19

Det talas en del om att man ska använda sig av tygkassar när man handlar, så att man minskar alla de där utsläppen som plastpåsarna står för.


Det är bra.


Men om man inte köper hem mat i plastpåsar, så behöver man andra plastpåsar att slänga sitt skräp i (eller finns det något annat bra att slänga sitt skräp i) så frågan är hur mycket man går plus efter det. Det blir säkert billigare och bättre för mijön, men hur mycket?


Plastpåsar som man däremot använder till frukt o grönsaker (ni vet de där genomskinliga mesiga) är väl lite onödiga ändå? Om man inte köper väldigt många äpplen.


Hur mycket energi sparas om jag tar trapporna iställte för hissen? När jag tar trapporna tänds ändå 16 lampor (jag vet inte ens om det är energisnåla lampor) som hålls tända i 10 minuter ungefär. 

Av Chris - 23 april 2009 13:39

I dagens metro finns en artikel om det nya "status-uppdatera-ångest"syndromet. Människor som blir stressade av att hela tiden känna sig tvingade att uppdatera på facebook, twittra etc.


Men jag reagerar främst på nån proffstyckares utspel:


"Det kan lätt utvecklas till ett beroende och stress. Istället för att vara närvarande finns det en risk att man lever på nätet och kanske börjar prioritera nätkontakter före riktiga vänner, säger beteendevetaren och coachen Nina Jansdotter."


För det är ju hemskt om man börjar prioritera de där oäkta nätkontakterna man har före riktiga vänner. Ni vet, sådana där som man bara umgås med över en öl eller på ett café i verkligheten. För internet är inte verkligheten. Internet är någon pseudovärld och kontakter där kan förstås inte ses som riktiga kontakter. Det är något fake med dem. 


Är det inte dags att inse att internet faktiskt är en del av verkligheten?

Av Chris - 23 april 2009 10:24

Domaren i TPB-fallet var själv medlem i föreningar som Svenska Föreningen för Upphovsrätt och sitter i styrelsen för Svenska Föreningen för industriellt rättsskydd. (Tack P3!!)


Jag måste citera Falkvinge (Via aftonbladet)


"– Det här är korruption och rättsröta på en helt oförlåtlig nivå, säger han i ett pressmeddelande.

– Att domaren dessutom inte anser sig jävig visar på helt oacceptabelt omdöme. Om detta förekommer i svenskt rättsväsende utan att någon reagerar, så har vi en mycket utbredd och systematisk korruption i det svenska rättsväsendet."


Grejen är väl att det här knappast lär vara det första fallet, och definitivt inte det sista - särskilt inte om ingenting görs.


Läs Falkvinges blog 


(Fan, nåt är skumt, ju mer jag läser desto svårare får jag att hålla mig ifrån pp)


Skapa flashcards