Alla inlägg under april 2009

Av Chris - 19 april 2009 17:11

Finns det mer än gott om. Det har varit demonstrationer runt om i Sverige under lördagen och söndagen.

Många är upprörda. Många tycker saker.

Jag funderade på att dyka upp vid någon demonstration. Men det är svårt när jag inte vet vad demonstrationen riktigt handlar om. Är det att domen är felaktig? Är det att lagen är dålig? Eller vad är det man demonstrerar emot?


Jag har fortfarande inte hunnit läsa igenom hela domen. Men jag har en del åsikter ändå.


Det hela vekar i princip bygga på dels ett syfte och dels en ekonomisk vinst.


Man hävdar att syftet med The Pirate Bay var att underlätta upphovsrättsbrott.

Man hävdar också att det har funnit ekonomisk vinning i projektet (via reklamannonser).


Och det har man säkert rätt i.

På det viset är en fällande dom "rätt". 

Vad jag däremot vill ifrågasätta är att man har dömt alla fyra som en grupp, och inte som individer vilket är brukligt i svenska domstolar. I en hel del mordfall (grov misshandel som urartat) har man inte kunnat döma någon för mord då man inte vetat vem som utfört den dödande handlingen och därför kan man inte döma någon i det misshandlade gänget för mord, även om alla kan dömas för misshandel, olika personer i gänget tenderar också att kunna dömas till olika grader av straff beroende på deras grad av misshandel. I TPBfallet har man sagt att alla var ansvariga för "mordet".


En annan sak är det kollektiva skadeståndet på 30 miljoner. Det är bara en av de fyra som har pengar, så han kommer att få betala allt. Det är ju ett effektivt sätt för "juryn" (vad heter det på svenska?) att se till att skivbolagen får sina pengar. Hade killarna dömts till att betala ~10miljoner var hade skivbolagen bara kunnat få in 10 miljoner.


Sedan är det skadeståndet i sig. I svenska domstolar brukar det vara praxis att ett skadestånd endast ska baseras på en verklig skada. Om någon har förstört något, så får den betala skadestånd motsvarande reparationskostnader/nya inköpskostnader. I det här fallet är inte skadeståndet baserat på den "verkliga" skadan (Den verkliga skadan är otroligt svår att beräkna i det här fallet dessutom. Det är intressant att skivbolagsdirektörer ställs mot forskare när uppskattningen om skadan görs. Jag vet vilka jag tror är mest pålitiliga.)

Men även om det finns en verklig skada så är skadeståndskravet inte baserad på det. Utan på "branchens intresse av att något liknande inte ska hända igen". Otroligt amerikanskt. Jag vill inte ha ett sådant system i Sverige.


Men vad är det man har demonstrerat mot de senaste dagarna?

Är det att det blev en fällande dom?

Är det straffet i sig?

Är det lagen som möjliggjorde ett fällande?

Är det USAs inflytande över Sverige?

ANNONS
Av Chris - 19 april 2009 16:56

Jag var på piratpartiets "temadag" med föreläsningar igår.

Bland annat var det en vänsterpartist (Är det verkligen nödvändigt att veta att han är vänsterpartist? Tja, det är väl vänsterpartiet som borde få cred för idén.) som pratade om en lösning på fildelningsproblematiken och "Hur ska de få betalt då?". 

Lösningen bygger på biblioteksprincipen. Vi behöver idag inte köpa böcker, vi kan låna dem på bibliotek. För varje utlåning går ca 1kr rakt till upphovsmannen/kvinnan. Inte via något stort bolag.

Så tanken är att vi ska upprätta något liknande även för musik och filmer. Att man "lånar" dem via internet (genom att ladda ner dem) och för varje nedladdning går en viss summa till upphovsmänniskan. Detta bekostas med skattepengar - bibliotekskostnaderna är inte alls stora.


Det är en jättebra idé. Men analogin är lite förenklad.

Dels så är det bara svenska författare som får ersättning av biblioteken, utländska författare får inte ett dyft. Så det är mycket större summor det rör sig om, egentligen. Men summorna kanske ändå inte blir såpass stora att de blir för stora?


Biblioteken idag har inte rätt att "kopiera" böcker de redan har köpt in så att de har flera stycken att låna ut om intresset finns. Det är exemplarframställan och det är idag olagligt. 

När du "laddar ner" något är det en exemplarframställan som sker. 

Det här går säkert att komma runt med nya avtal etc. Men det är nog också en "dold" kostnad.


På bibliotek lånar du saker - Om du har lånat en bok och biblioteket bara har ett exemplar av den boken så kommer ingen annan att kunna låna boken förrän du har lämnat tillbaka den.

Jag antar att man inte förväntas "lämna tillbaka" saker till ett internetbibliotek? Och att "alla alltid" kan komma åt saker, oavsett hur många som har "lånat" dem?


Men det är en bra idé, som kommer att främja kunskap och vetenskap i Sverige (och världen).


Google håller ju på med sitt Google Books just nu, och här i Norden har vi också Projekt Runeberg som "arbetar på frivillig grund med att skapa fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur och göra dem öppet tillgängliga över Internet. Det grundades 1992."

ANNONS
Av Chris - 19 april 2009 16:32

Ungefär 9 av 10 piratpartister är killar. Partiet vill ha en jämnare könsfördelning.

Nu har Nätstrumporna bildats, som en slags kvinnlig undergrupp till piratpartiet.


Jag tycker att det är förkastligt.

Ytterligare en anledning för mig att inte gå med i partiet, även om jag tänker rösta på dem.


Säg att pp hade sparat uppgifter om medlemmarnas hårfärg (istället för könsorgan) och det hade visat sig att det var en oproportionerligt låg andel rödhåriga i partiet. Hade man då bildat undergruppen "Rödhåriga pirater" för att locka fler rödhåriga?

"Rödhåriga är inte en lika utsatt grupp i samhället som kvinnor är."

Visst.

Säg att pp hade sparat uppgifter om  medlemmarnas hudfärg (istället för könsorgan) och det hade visat sig att det var en oproportionerligt låg andel mörkhyade i paretiet. Hade man då bildat undergruppen "Mörkhyade pirater" för att locka fler mörkhyade?

Nej, det hade man inte. Det hade till och med ansetts vara rasistiskt. 


Varför skulle vissa anse att det var rasistiskt?


För att man genom att bilda en sådan undergrupp också påstår att mörkhyade är på ett visst sätt och har ett visst intresse [för dessa frågor] just för att de är mörkhyade. Man påstår att mörk hy är en egenskap. 


Av liknande anledningar tycker jag att pps bildande av Nätstrumporna är en sexistisk handling. 


Det är lite samma princip som med diverse kosttillskott. Det finns en sort för väldigt aktiva personer, en sort för mindre aktiva, en sort för människor som mest är stilla, en sort för långdistanslöpare, en sort för kortdistanslöpare, en sort för simmare, en sort för skrivbordsarbetare osv. Och så finns det en sort för Kvinnor. 


Samma sak med smurfarna. Det finns massa olika smurfar som har olika mänskliga egenskaper. Och så finns det en tjejsmurf.


Piratpartiet är förmodligen inte sexistiska, även om den här handlingen kan tolkas som sexistisk.


Säg att deras enda syfte med Nätstrumporna är att få fler tjejer intresserade av partiet och att de faktiskt pga. detta får fler kvinnliga medlemmar. Är det inte bra då?


(Inte om det cementerar en gammalmodig föreställning om könen.)


Bara att man ska uppge vilket könsorgan man har när man blir medlem kan jag tycke är löjeväckande. Som sagt, man skulle aldrig drömma om att be folk att uppge deras hudfärg. Men jag kan förstå att det ändå kan ha sina syften även för ett "jämställdhets arbete".


Det mest "feministiska" uttalandet jag har hört från en piratpartist är från Christian Engström när han talade i HB1 (Chalmers, Göteborg) igår. 

Det var något i stil med:

"Om någon i min familj har laddat ner en porrfilm olagligt så kommer man förmodligen att anta att det är jag som har laddat ner den och har ansvaret. Men vad vet dom om min fru egentligen? Vart är genusperspektivet i det?" 


Till och med mitt iskalla hjärta upplevde vårkänslor. 


En gång i tiden, för några år sedan, när jag var mer engagerad i den feministiska diskussionen fanns det en bra hemsida "Sexpositiv feminism" någonting. Fast jag kan inte hitta den nu.

Åtminstone så fanns det där en länk till en undersökning som visade att då (kanske 5-6 år sedan) var 30% utav alla porrsurfare kvinnor. 

I riksdagen har de ett jämställdhetsmål på en 40/60 fördelning av könen. Jag skulle tro att porrsurfandet redan är jämställt.


Av Chris - 18 april 2009 10:13

Från dagens DN:"CIA:s tortyrmetoder har offentliggjorts, men det blir inga åtal.


Skräckinjagande insekter i fångcellerna. Upprepat kastande av interner mot cellväggarna. Slag i ansiktet. Förbud mot att sova under en hel vecka. Skrällig musik på vansinnesvolym. Instängning av fångar i små lådor. Och så det kanske allra mest ångestframkallande: skendränkning, "waterboarding"."


Men det blir inga åtal.


Lite högre upp:


"Fällda


The Pirate Bay dömda till ett års fängelse och 30 miljoner i skadestånd.

De har haft kännedom om att upphovsrättsligt skyddat material fildelats och därför gjort sig skyldiga till medhjälp till brott."


Sicken otroligt härlig värld jag lever i.

Av Chris - 18 april 2009 08:32

Ett gäng musikstudenter har gjort en musikal i WoW. Den verkar riktigt schysst. Men så var det väl det här med upphovsrätt?

Vad säger Blizzard om det här projektet?

Av Chris - 18 april 2009 01:58

TPB-gänget dömdes. Det har varit svårt att missa.

Men vad betyder domen, vilken effekten har/borde den ha?


Jag tänkte först att om vi fäller TPB så måste vi rimligtvis också fälla alla gatuarbetare som bygger vägarna som människor kör för fort på. De borde isåfall vara lika skyldiga som de som kör för fort, och de som kör rattfulla.

Men det hävdas att TPB byggde med syfte att sprida upphovsskyddat material. Vägarna byggs inte för att folk ska kunna köra rattfulla.

Isåfall fungerar inte liknelsen med flygplansdesigners, som medskyldiga till terrorattacken mot WTC. Utan flygplan hade ingen kunnat flyga in i tornen. Men visst, det enda syftet för flygplan är inte brottsligt. 

Jag är inte helt säker på att jag håller med om att TPB byggdes med syfte att sprida upphovsskyddat material. 

Men låt oss säga att det är så.


Jag har aldrig hört talas om något åtal eller dom mot de som "uppfann" atombomben. Den gjordes med folkmord som enda syfte och det är så den används. Men brott mot upphovsrätten är förstås viktigare än folkmord. Det finns inga pengar att tjäna på att förhindra folkmord, så då är det inte lika intressant. Man kan också påstå att atombomben är "okej" för att det är krig. (I krig och kärlek är allt tillåtet.) Blir TPB lagligt om allmänheten/väljarna förklarar krig mot film- och skivindustrin?

Av Chris - 17 april 2009 23:50

Säger de i dagens aktuellt och sedan visas två bilder över hur stort isområdet i arktis var 2000 och 2007. Det har nästan halverats på den tiden. En bild säger mer än tusen ord. Till och med jag blev upprörd över det här.

Sedan visar det sig att bilden från 2000 var tagen på vintern medan bilden från 2007 var tagen på sommaren. Tack för den.

Av Chris - 17 april 2009 23:18

Jag tror jag ska skaffa mig evigt liv.


I stora dna-banker världen över samlar man dna från utrotade och utrotningshotade växter och djur. I förhoppning om att tekniken någon gång kommer att göra det möjligt för oss att återskapa dem utifrån deras dna.


Alla människor har ett relativt unikt dna. Så om jag ser till att mitt dna blir undansparat för framtiden kan man återskapa mig utifrån mitt dna. En klon alltså. Den kommer förstås inte att ha mina minnen, kunskaper eller erfarenheter. Därför ska ja skriva ihop ett häfte med det viktigaste. Så får de ge det till mitt nästa jag. 


Reinkarnation kanske inte är humbug ändå.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se