Direktlänk till inlägg 1 maj 2009

Pirater & Pirater

Av Chris - 1 maj 2009 12:57

Jag hade egentligen inte tänkt kommentera det, men nu har det börjat hända intressanta grejer i svallvågorna.

Det handlar om en artikel som drar paralleller mellan Somalias pirater och de svenska piraterna (The pirate bay, piratpartiet, piratbyrån etc.)

Jag ger väl inte så mycket för artikeln som sådan, jag kan hålla med om att det är intressant att den publiceras i en etablerad tidning.


Följderna av artikeln är dock sådana att de får mig att fundera på om inte artikeln var otroligt genomtänkt ändå. Ett mästerverk skrivet för att se om det är möjligt att provocera fram de reaktioner som har kommit.

En del pirater, som i övrigt brukar vara väldigt positivt inställda till yttrandefriheten, säger nämligen att man inte borde skriva sådär.


Då har man, på sätt och vis, lyckats visa att åtminstone inte hela piratrörelsen är intresserad av yttrandefrihet. Man är bara intresserade av yttrandefrihet när folk yttrar saker som man håller med om.

Det är skrämmande. 


Framförallt är det skrämmande att det är så vi reagerar. Om något händer som vi inte tycker om, så anser vi att lösningen är att "förbjuda" det. 


Eleverna talar i mobiltelefon i klassrummen? Förbjud det!

Vissa människor envisas med att betala stora belopp enbart i mynt? Förbjud det!

Vissa människor kör fulla? Förbjud det!

...


Vad hade hänt om man istället hade siktat på att göra lektionerna så intressanta att eleverna självmant stänger av (ljudet på) telefonerna?


Om man istället ser över möjligheterna att utveckla kortbetalningen (när jag betalar med mynt så är det oftast på ställen som inte tar emot kort, och jag orkar inte gå och ta ut sedlar, så då samlar jag ihop min mynthög) eller använder (ännu mer) avancerade mynträkningsmaskiner. (Tänk banker)?


Om man istället installerar en mätare i bilen, som känner av om bilen "vinglar" och i sådana fall kör in till sidan och saktar in?


Lagar löser inte problem. Varför tror vi det?


 
ANNONS
 
Ingen bild

Erik

1 maj 2009 14:04

Lagar löser inte problem. Couldnt agree more!
Gärna exempel/referenser på pirater som säger att man inte får skriva som Hanne.
Det var så låg nivå på hennes ledare att man nästan skulle tro att den var beställd av piratrörelsen... :-)
Hmm, det lät som ett intressant förslag det där med mätare för vinglande bilar. Mätare för att indirekt/direkt avgöra om bilföraren har förmåga att köra. Om föraren är i dåligt skick pga tex droger eller trötthet får man varningssignaler och man inte fattar och stannar själv bromsar bilen in.

 
Ingen bild

Snyltdjur

2 maj 2009 17:45

Nu kan jag inte hitta exakt var jag läste att man inte får skriva så. Men på piratpartiets forum där man diskuterar artikeln så diskuterar man hur man ska polisanmäla den. Men jag ska leta vidare.
Om du är intresserad av att höra mer om lagar etc. (och med mätaren i bilar, som är ett exempel som jag har tagit därifrån) så finns det ett ca 10minuters youtube clip här: http://www.youtube.com/watch?v=7CiURKL1TCY&feature=related

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se