Direktlänk till inlägg 2 maj 2009

Framtiden

Av Chris - 2 maj 2009 17:06

I framtida historiebeskrivningar så tror jag att 1900-talet och 2000-talet kommer att beskrivas som en synnerligen barbarisk, ociviliserad och framförallt ignorant tid.


Vi fördömmer gänget som brände biblioteket i Alexandria. Samtidigt utrotar vi djur- och växtarter till höger och vänster. Bara för att vi inte kan förstå all kunskap de sitter inne med. Vi kan inte läsa det språket. Så vi utrotar dem. Precis som de som brände biblioteket i Alexandria och många andra bibliotek. Växt- och djurriket har gett oss så otroligt mycket. "Motheye"-skärmar och -solpaneler, solpaneler som beter sig som arktiska blommor, fladdermusens "hörselsyn" som ska hjälpa blinda att få samma slags syn. Exemplen är många, och det blir bara fler. Vi har en hel värld full utav kunskap som evolutionen har slipat fram under miljontals år. Men istället för att ta tillvara på kunskapen så utrotar vi dem. Så att ingen någonsin kommer att kunna ta del av den. Samtidigt skakar vi på huvudet åt hur dumma de som brände biblioteket i Alexandria var.


Vi tycker att medeltidens människor var korkade när de trodde att krigen de utkämpade var i religionens namn (som deras herrar påstod) och inte alls om pengar. Samtidigt tror vi att vi krigar i demokratins namn.


Människor hyllarden fria marknadsekonomin och konkurrensen - tills det kommer något som kan konkurrera ut dem. Då skriker man efter lagar och planekonomi.


Vi löser konflikter genom att döda varandra, istället för att tala med varandra.


Människor som mår dåligt (begår brott) låser vi in så att de blir att må ännu sämre och mer brottsliga. Istället för att få dem att må bra.


Vi instiftar "lagar" istället för att lösa problemen.


Vi lägger flera miljoner gånger så mycket pengar på att utveckla teknik som kan döda andra människor som på teknik som kan rädda liv och motverka sjukdomar. 


Vi målar imaginära linjer i marken och kallar det för "nationer". Sedan uppfostrar vi de som lever i en viss nation till att tro att den nationen är mycket bättre än de andra nationerna. Och sedan dödar vi de som lever i andra nationer - för att vi är mycket bättre.


Vi har tekniken som behövs för att befria människan från alla monotona och enformiga sysslor och möjliggöra fler "Einsteins". Men vi gör det inte. För att företagen inte tjänar pengar på det. Alla människor har potential att bli "Einsteins" och bidra så mycket till världens utveckling. Istället låter vi dem sitta i kassor i matbutiker eller stå vid ett rullande band i ett charkuteri. 


Vi använder pengar för att byta grejer med varandra - trots att alla skulle kunna ha tillgång till alla grejer. Det som avgör hur mycket pengar du har beror på i vilken nation (Se nation ovan) du är född och hur mycket pengar dina föräldrar har. Samt vilka vänner som dina föräldrar har.

Är du född i fel nation så har du inte en chans att byta till dig dessa grejer - som egentligen finns (eller skulle kunna finnas) i sånt överflöd att alla skulle kunna ta del av dem.


Vi fokuserar helt på individualitet och hur olika vi är - så vi missar att se hur otroligt lika vi är. Om en utomjording en dag landade på jorden så skulle den inte reflektera över hur många olika sorters människor det finns - utan över hur otroligt lika varandra vi är. Den skulle förmodligen inte kunna skilja en människa från en annan :)

Individualitet i all är- vi är alla unika - men vi är samtidigt så förbannat lika. Oavsett var vi är födda, eller vilken etnicitet vi är av. Och inte bara utseendemässigt, utan även på insidan.

Det är lätt att säga (att veta) att alla människor är "lika". Det är svårare att förstå det. Jag förstod det först i höstas. Jag jobbade ihop med en tjej från Rumänien. Vi var så otroligt lika. Vi hade läst samma böcker, vi följde samma serier. Vi hade tom. samma syn på politik. 

För tillfället jobbar jag ihop med en kille från Pakistan. Det är otroligt givande att diskutera Pakistan och deras problem med terrorism och talibaner med honom. 


Vi låter alla beslut tas utav politiker som egentligen inte kan - eller förstår- någonting. Nämn ett problem som en politiker har löst.

Politiker är inte till för att lösa problem, det är inte deras uppgift


Vi låter tusentals människor svälta ihjäl varje dag - samtidigt som vi slänger bort maten som skulle behövas för att mätta dem.


Vi låter tusentals människor leva utan hem - samtidigt som det finns massor utav tomma hem som ingen bor i.


Det finns mängder utav fler grejer att ta upp. 


Vi skulle kunna utveckla oss mot en civiliserad värld.

Eller så fortsätter vi i samma gamla hamsterhjul, med fattigdom, hunger, politik och krig. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Ovido - Quiz & Flashcards