Direktlänk till inlägg 6 maj 2009

Demokrati?

Av Chris - 6 maj 2009 10:36

Demokrati!


Det är tydligt att våra folkvalda inte klarar av att sätta folkets intresse, "demokratins intresse", före deras eget intresse i de fall där de inte är samma sak.


Jag tänker framförallt på antalet riksdagsmän, 4% spärren och regeringstiden. 


Riksdagen har sålt ut sin verksamhet till EU - ändå är det precis lika många anställda där som innan EU. Men vem klarar av att gå ut och säga "Jag gör inget viktigt jobb längre, jag är överflödig, ni borde avskeda mig."?


4% spärren har vi inte för att den är det bästa för folket eller för demokratin. Vi har den för att något parti någon gång i tiden ville stänga ute småpartier som skulle alliera sig med den andra sidan angående regeringsmakten. Partiet ville ha kvar sin regeringsmakt, alltså kunde de inte släppa in småpartierna i riksdagen. 


Samma sak med regeringstiden. Den är på fyra år. Hur många vet varför den är på fyra år?

När sossarna satt vid makten ville de utöka regeringstiden till 5 år. Det är ju viktigt för regeringen att kunna agera långsiktigt. Så fort de förlorade makten ville de dock sänka regerignstiden till 3 år. Det är ju viktigt att man kan byta ut en regering som inte sköter sig så snabbt som möjligt.

Vi har inte en fyraårig regeringstid för att det är det bästa för demokratin eller för folket. Vi har det för att det är det bästa för våra välavlönade riksdagsmän (och kvinnar. Bah. Är det inte dags att snutta fram ett könsneutralt ord?).


Den här sortens väldigt grundläggande demokratiska frågor klarar våra representanter helt enkelt inte av att hantera. Vore det därför inte rimligt att ha folkomröstningar om dem?

Kanske inte än på några år, gammelmedia har påtok för stor makt över folket fortfarande. Men sen. När bloggarna, youtube m.m har tagit över. När alla möjliga åsikter får möjlighet att synas och påverka lika mycket, då kanske det är rimligt med folkomröstningar?


Sedan har vi kohandeln.


Vad ska jag svara mina framtida barn (eller barnbarn) när de frågar varför vi inte avvecklade kärnkraften?

"För att mammaledigheten ökade med 1.5 vecka."?

"Varför fick Turkiet gå med i EU trots att de inte levde upp till EU:s krav på demokrati?"

"För att Kroatien inte fick gå med."


Det går inte, mina barn kommer att tro att jag är dum i huvudet.


Jag har läst om människor som vill förbjuda kohandeln. Göra det straffbart att kohandla.


Jag tror inte att det skulle lösa problemet.


Jag tror inte att våra riksdagsfolk kohandlar för att de tycker att det är så otroligt kul. 

De tror att de vinner något på det. 

Det är det som behöver förändras - att det finns så otroligt mycket att vinna på att kohandla. Om politikerna inte tyckte att de hade något att vinna på att kohandla skulle de inte göra det. Om de har saker att vinna på det kommer de att fortsätta kohandla oavsett hur förbjudet och straffbart det är. De kommer bara göra det ännu mer i smyg. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Ovido - Quiz & Flashcards