Direktlänk till inlägg 7 maj 2009

Fingeravtryck? Säkerhet?

Av Chris - 7 maj 2009 17:14

Läser på svd idag. Nu har det slutligen gått igenom. Fingeravtryck ska finnas med i alla svenska pass.

Jag började fundera på varför. Är de verkligen helt tappade bakom flötet? Men de kanske inte är det, underskatta aldrig en motståndare.


Rent generellt så påstås det att fingeravtrycken är för vår säkerhets skull.

(Syftet är att ytterligare höja säkerheten i de svenska passen..)


Men. Dels så är det ju de facto inte särskilt säkert


"The consequences of the work are even more devastating than described in the article: the use of fingerprint recognition offers a lower security than the lowest level of security used nowadays: username and password combinations" 


Man kan inte direkt påstå att det inte heller kränker integriteten - och vi vet väl alla vad som har hänt i USA med deras säkerhets hets?


"A federal government list designed to keep terrorism suspects off commercial airline flights has subjected "hundreds, if not thousands" of innocent passengers to repeated interrogation, detention and stigmatization, according to a lawsuit filed Tuesday."


Okej.


Så de som man säger sig vilja fånga med hjälp av tekniken kommer knappast att åka dit för det.

Däremot kommer sannolikt massa oskyldiga som inte är med på vad som händer att åka dit för det.


Så min tanke var väl: Är våra beslutsfattare verkligen tappade bakom en vagn? Vad är det de håller på med där nere i Bryssel egentligen? Droger?


Sen slog det mig - Det finns någonting annat inbakat i det här.

Flygbolagens intressen. 

Det sägs att flygbolagen förlorar stora pengar på att människor blev rädda för kapare efter 11/9. Så det här förslaget är nog inte till för att göra det säkrare. Det är till för att vi ska tro att det är säkrare. Så att vi börjar flyga igen. Och flygbolagen får in sina stålar.

Det är ingen dum idé.


Det är bara tråkigt att de använder sig av sådan manipulering för att få oss att göra grejer. 


Det är lite som med de 8000 miljarderna som ska pumpas in i ekonomin för att rädda det monetära systemet. Pengarna i sig gör förmodligen varken till eller från. Men en så stor summa kan få folk att tro att det hjälper - att ekonomin nu kommer stabiliseras. Och då kommer de att börja låna och konsumera igen. Statsministrarna & presidenterna är inte dumma. De tror knappast att pengarna i sig kommer att fixa biffen. Däremot så har de nog lagt åtskilliga timmar på att diskutera fram ett lämpligt belopp som borde ge människor en tilltro. Är det för lågt - eller för högt - kommer det inte att påverka människornas hjärnor på rätt sätt. 


Eller "kriget mot terrorismen" (De borde nästan få ett pris för världshistoriens grymmaste affärsmodell...).

Det är ingen som egentligen tycker att det är okej att slakta 5000 oskyldiga irakier för att rädda 1000 oskyldiga amerikaner. 

Det är dessutom ingen som tror att man genom att spränga människors barn i bitar får dem att bli mer välvilligt inställda till en. 

Däremot så vet företagen hur många miljarder de tjänar på det hela. Att det dessutom förmodligen kommer att garantera att fler terroristattacker genomförs är det riktigt snillrika, då får de ännu fler "anledningar" till att tjäna sina miljarder på vapen och på att låta människor döda varandra.


Så syftet med kriget mot terrorismen är att tjäna pengar på människors död, samt att garantera att det sker fler terrorattacker. För då blir det ok att tjäna ännu mer pengar på människors död.


Det är riktigt genialt. Det är nästan en evighetsmaskin. Det måste vara så nära perfektionism man kan komma i en marknadsekonomi. 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Hi-techare sedan urminnestid!

22 juli 2009 02:09

Mycket konstigt att man måste först vara civilingenjör för att, kunna begripa hur man gör ett förfalskat fingeravtryck? Det har vi kunnat göra sedan -80 talet. Och då behövde man inte titulera sig att vara civilingenjör!
Är detta bara för man skall stimulera ungdomarna till att tro de är först med upptäckten eller?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se