Direktlänk till inlägg 15 maj 2009

Språk

Av Chris - 15 maj 2009 15:15

Vi använder vårat språk till att beskriva våran omgivning. Men vi tolkar också våran omgivning utifrån vilka ord vi har att beskriva den med.

På så vis är språket delaktigt i vilken verklighetsuppfattning vi får.


Studier pekar på att i länder med språk som är väldigt "jagcentrerade" så kommer det fram många starka individualister, medans i länder med ett mer "vicentrerat" språk kommer det fram starka grupper.


Språk är väldigt intressant.


I FRA 2.0 kallar man "någonting" för en domstol. Trots att det inte är en domstol. Man får inte överklara, man får inte föra sin egen talan eller välja sin försvarare, andelen inblandade jurister är betydligt färre än i en vanlig domstol, domstolsprotokollen omfattas inte av offentlighetsprincipen osv.


Ändå kallar man det för en domstol. Vad har det för inverkan på hur människor kommer att uppfatta lagen?

Om man istället för domstol hade kallat det för vad det var, vad det nu är, så hade folk förmodligen varit mer kritiska till lagen. Men är en "domstol" inblandad så måste ju allt gå rätt till, eller?


Jag äter en sen lunch. Stekt pangasius och ris.

Fast pangasius är ju egentligen hajmal. Men mal är en fisk som många har fördomar emot och inte vill äta. Så då säljer man den som pangasius istället.  Och folk äter glatt. 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se