Direktlänk till inlägg 17 maj 2009

Kapitalismen (Konsumenterna bestämmer?)

Av Chris - 17 maj 2009 18:33

 Det hävdas ofta att kapitalism och fri konkurrens medför att bäst produkter utvecklas, då konsumenterna förutsätts veta vad som är bäst och bara köpa det är som bäst.


Två motexempel.


Idag är många 50cl dricksflaskor utformade så att det inte ska gå att fylla på vatten i dem utifrån ett normalstort handfat - om en student vill dricka vatten i skolan så är det inte särskilt lätt att hitta ett handfat där studenten kan fylla på sin vattenflaska och således går studenten och köper en flaska vatten istället.

Teoretiskt borde ett företag utveckla flaskor av en bättre storlek - då det borde finnas en större efterfrågan efter dem. Problemet är att när studenten väl har köpt en flaska så räcker det, då kanske den dricker vanligt, gratis vatten istället. Alltså finns det inga pengar att tjäna på en sådan produkt, efterfrågan skulle lägga sig för snabbt. (På samma sätt som det är idiotiskt att bygga saker som förväntas fungera och hålla... Made to Break finns snart på svenska bibliotek.)


Ett annat exempel. Det finns en by. Genom byn rinner en flod, från floden får alla byinvånare gratis vatten. Ett innovativt företag kommer på idén om att leda bort floden från byn och sedan ta betalt av byborna när de behöver vatten. Konkurrensen är fri, och fler företag börjar sälja vatten till byborna. 

Priset kommer förmodligen att sjunka en del. Men inget företag kommer att leda floden tillbaka till byn och ge byborna gratis vatten. Det finns inget att tjäna på det. Så byborna får finna sig i att betala för sitt vatten i fortsättningen, även om det kanske blir ett lägre pris med den fria konkurrensen. (Created scarcity, något som, tyvärr, är väldigt vanligt.)

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se