Direktlänk till inlägg 18 maj 2009

Samarbete

Av Chris - 18 maj 2009 17:31

Jag känner mig motiverad att fortsätta på föregående post om misslyckad kommunikation i grupparbeten.


Man pratar ofta om hur mycket man vinner på att ha en mångfald i grupper. Att man riskerar groupthinking om individerna är för lika. Men att detta åtgärdas genom att man har en mångfald.


Det stämmer inte.


Det är inte så enkelt.


Man vinner inte automagiskt på att ha mångfald i en grupp. Det finns otroligt mycket att vinna på det, men det kommer inte naturligt eller av sig självt. Säg att man har en grupp om 8 personer, 4 är mer eller mindre lika i sitt tankesätt, de fyra andra representerar 4 andra sätt att tänka. Om man inte förstår att man inte alltid förstår varandra så riskerar man ändå att hamna i groupthinking. Majoriteten kommer inte att tillåta något annat sätt att tänka. Om någon tolkar vad som sägs på ett annat sätt så är det inte för att kommunikationen är fel, utan det är för att denna någon är lat, inkompetent eller en idiot. På det sättet vinner man inte på att ha mångfald i en grupp. Har man mångfald i en grupp som inte kan hantera det så har man bara mycket att förlora. Man uppnår groupthinking ändå, det blir otroligt mycket onödiga konflikter, och individer som inte tillhör majoriteten kommer inte att må bra då de ständigt kommer att ifrågasättas. (Istället för att man ifrågasätter kommunikationen.)


Så att slänga ihop en "mångfaldig" grupp utan att förklara lite grundläggande kunskaper om kommunikation och konflikthantering, det är ju att be om kaos. 


(Tankarna om detta har uppkommit ur en stor frustration över grupparbeten, för mycket läsning om kommunikation och konflikthantering, en 40 minuters diskussion om språkdistorsion på filsofiska rummet och att senaste V-Radio handlade om problemet med att människor inte förstår att de inte förstår varandra. 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se