Direktlänk till inlägg 24 maj 2009

Journalistik

Av Chris - 24 maj 2009 15:19

Jag blir alltid lika nöjd med mig själv när jag råkar klicka "Spara inlägget" utan att ha kopierat det jag skrivit. Det fina i kråksången är att ju mer tid jag har lagt på att skriva ett inlägg, desto troligare är det att jag har hunnit bli utloggad och hela mitt inlägg försvinner.


Nu hade jag skrivit ett inlägg som tog ungefär 1.5 timme om en vidareutveckling av min kritik av tidningar/tv som nyhetsmedia.


Det är riktigt jävla bittert.


Så det blir en riktigt kort sammanfattning. (Jag hade minst fyra(!) exempel där media har misskött sig, och sedan ett fint resonemang om varför jag har svårt att lita på medias rapporteringar i frågor jag inte är insatt i, när de misslyckas totalt så fort de försöker rapportera om något som jag är insatt i.)


Här finns mängder utav bra dokumetärer.


Framförallt vill jag tipsa om Chomskys "Manufacturing Consent".

Om man kollar till höger i bilden så finns det lite längre ner en hel del kortfilmer (dokumentärerna blir ju lätt så långa).


Inledningen i en bok som på 30-talet var en av de främsta för undervisning i pr och media (man talade lite mer klarspråk på den tiden):

"The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society.  Those who manipulate this unseen mechanism of society constitute an invisible government which is the true ruling power of our country. . . .

[C]learly it is the intelligent minorities which need to make use of propaganda continuously and systematically.  In the active proselytizing minorities in whom selfish interests and public interests coincide lie the progress and development of American democracy."


Ett annat exmepl: Walter Lipmann talade om folket som en "panikslagen hjord" som vi måste försvara oss emot genom manipulerat samtycke.


Sen är second opinion och journalisten intressanta saker att läsa på också.


Så min sammanfattning, min poäng.


Jag tycker att "Ju fler som rapporterar om nyheter och verkligheten, desto bättre." Så länge det är utan en gatekeeper som bestämmer vad som ska få publiceras.


Jag tror att "grävande journalistik" kan överleva utan tidningarna (På samma sätt som musiker inte längre behöver stora musikbolag som mellanhand så tror jag inte att journalister behöver tidningar som mellanhand längre.).


Jag tror att media behöver nisha sig för att man ska kunna tjäna pengar på det. Nisha sig på svensk utrikespolitik, innehållet i maten, klimatförändringarna etc. 


Nackdelen blir att folk bara läser det de redan är intresserade av att läsa om. Människor får helt enkelt inte svar på frågorna de inte visste att de ville ställa. 


Jag tror att det kan vägas upp med "debattsidor" (som newsmill) där ett intresse för en fråga kan väckas och efter det söks mer information/fakta via andra sajter.


Jag tror på "P2P" nyheter istället för en "client-(centrerad)server" rapportering.


Bara det faktum att folk är skeptiska till det som skrivs i bloggar (men inte alls lika skeptiska mot det som skrivs i tidningar) gör att det blir en stor vinst att hämta sina nyheter från bloggar. Helt plötsligt ifrågasätter folk och tänker kritiskt. 


Ett annat problem är "källhemligheten" - om en tidning anser att det finns goda källor till en artikel, men inte kan publicera källorna, så kan artikeln publiceras ändå och få stor genomslagskraft.

En bloggare som skriver en sådan artikel utan att hänvisa till källor får svårare att få fram budskapet. 


En "påsättochvis"lösning är väl att andra bloggare kan spinna vidare på ämnet och ta upp det och då kanske de har källor. Men om ingen har någon källa som kan publiceras då? Ska sådana nyheter inte "finnas"?

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se