Direktlänk till inlägg 25 maj 2009

Utbildning

Av Chris - 25 maj 2009 16:57

Jag tror utbildningen börjar bli en av de politiska frågor som engagerar mig mest.


Förmodligen för att jag tycker att den missköts.


Yrkesinriktade gymnasieutbildningar som inte ger högskolekomepetens.


Jag tycker att det är en underbar idé. Däremot så är jag inte alls lika förtjust i att man nedmonterar komvux. För att den här idén ska vara en så bra idé som den är, så måste det finnas goda möjligheter att ändra sig. Att läsa till kurser på komvux direkt efter gymnasiet, eller några år senare. Alliansen verkar inte tycka om att människor ändrar sig. De verkar mest vara ute efter att så snabbt och billigt som möjligt producera arbetare åt företagen. Tänk så bra det hade kunnat bli om deras främsta intresse var att människorna i systemet skulle må bra och vara lyckliga.

Ett annat problem med dessa yrkesgymnasium, särskilt om man avvecklar komvux ännu mer, är technological unemployment (jag vet inte vad termen blir på svenska). Det är arbetslöshet som beror på den tekniska utvecklingen, maskiner, robotar, effektiv mjukvara m.m Jag tror att jobben som man kan få efter att ha gått på ett yrkesgymnasium är de som kommer att försvinna först. Om det då inte finns goda möjligheter för dessa människor att skola om sig, så har vi problem.

 (Det är otroligt fascinerande att technological unemployment är ett problem...)


Elitskolor


Ytterligare en bra idé. Självklart ska man anpassa skolan efter eleverna istället för att anpassa eleverna efter skolan.

Men vilka bieffekter kan det här få?

Jag misstänker att elitskolorna, som är inriktade mot matematik/teknik, kommer att få mycket mer pengar och resurser än de andra skolorna.

Jag tycker att det är ett problem, oavsett om pengarna kommer från staten eller från företag.

Men redan nu finns friskolor som får mer pengar än de kommunala alternativen?

Jao...

Är det rätt att förbjuda friskolor/elitskolor att ta emot pengar från företag?

Ska man inte erbjuda eleverna så bra utbildningar som möjligt, det är väl bättre att några få har det lite bättre, än att alla har det lika dåligt?

Jao...men...

Jag får nog fundera igenom det här lite mer och återkomma. Men jag gillar inte alls idén, trots att jag inte kan argumentera emot den.

[EDIT] Nu har jag hittat på lite argument som kan stötta min känslomässiga reaktion.[/EDIT]


Skolor som inte sköter sig ska betala böter


För att man ska få bukt med betygsinflationen och andra problem.

Just nu finns det regler som skolorna ska leva upp till, men lever de inte upp till dem finns det inget att göra.

Jag tycker att man borde kunna göra någonting, men jag vet inte vad och jag tror inte att det här är rätt sak att göra.

 Jag tror att det bara kommer gå ut över eleverna. Eleverna som förmodligen redan "lider" pga. reglerna som skolan inte lever upp till.

Det är ju inte som att pengarna till böterna kommer att tas från rektorns eller lärarnas löner. De kommer att tas från pengar som var tänkta att användas till studiemedel/förbättring utav arbetsmiljön för eleverna.

I förlängningen kan det förstås leda till att färre elever söker sig till nämnda skola.

Problemet då är att vi inte har oändligt många skolor - några elever måste gå på den "drabbade" skolan. Gissa vilka elever det blir? ;)Jag har säkert missat en hel del förslag från Alliansen som verkar i samma riktning.

Men bara de här tre tycker jag belyser problemet väl.

I grunden så är det goda idéer, som det säkerligen är få som kan protestera emot.

Men när man ser till bieffekterna så tycker jag onekligen att det verkar som att Alliansen håller på och bygger upp en klasskola. Elever med rika föräldrar ska få bättre utbildning än elever med fattiga föräldrar. Både kvalitetsmässigt och "framtida möjligheter att få jobb" mässigt.

Det är svårt, jag gillar ju idéerna som idéer, så det är svårt att protestera emot dem. Samtidigt verkar det som att jag vävs in i ett finmaskigt nät.


Min första politiska "åsikt" var att barn inte ska straffas eller påverkas av de val deras föräldrar har gjort.

Men enda sättet att uppnå det är väl att börja odla barn, eller separera dem från deras föräldrar direkt efter födseln, och sedan låta dem uppfostras på kollektiva dagis - gärna med robotar som dagispersonal.

Och en sådan värld vill väl ingen ha?


Men Alliansen har slagit in på en stig där barn mer och mer tvingas ta ansvar för val deras föräldrar gjorde innan de ens var födda eller påtänkta.


Visst, det är billigt, det är säkert sjukt effektivt också. Men jag tror inte att det leder till några överdrivet lyckliga människor. 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se