Direktlänk till inlägg 25 maj 2009

Technological Unemployment

Av Chris - 25 maj 2009 17:27

"Unemployment resulting from the application of new technology, either by eliminating jobs or by changing the nature of work so that those who had performed the work no longer have applicable skills to do so."


(Översättningen till svenska var så lätt som Teknologisk arbetslöshet)


Teknologisk arbetslöshet har funnits länge. Ett bra exempel är väl Gutenbergs tryckpress, som gjorde många människor som jobbade med att kopiera texter arbetslösa.

Aktuella exempel är skivbolagen och skivindustrin som slåss för sin överlevnad, trots att tekniken har gjort deras produkt obsolet.


Det finns många olika framtidsvisioner om hur teknologisk arbetslöshet kommer att fungera. 


Paul James, en högskoleadjunkt i politisk vetenskap, hävdar att redan nästa generation kommer att uppleva en teknologisk arbetslöshet på en nivå 20/80. Där det bara finns jobb åt 20% av människorna.


Andra hävdar att vi inte kommer att märka av någon teknologisk arbetslöshet alls. När maskiner tar över människors jobb blir produkterna billigare, levnadsstandarden hos människor höjs och därmed deras vilja att konsumera - Och ju mer vi konsumerar desto fler jobb kommer att finnas.


Det dessa personer glömmer är att jordens resurser är ändliga. Fortsätter vi konsumera som vi gör idag är jorden körd om ungefär 60 år. (Det läskiga är att om jag lever till min förväntade livslängd, vilken förmodligen kommer att ha ökats ordentligt innan jag är på dödsbädden, så kommer jag att leva om 60 år.)

Så att lösa arbetslöshet och lågkonjunktur genom att motivera människor att konsumera ännu mer är galet på en sådan hög nivå att det blir rätt uppenbart att människorna med höga positioner är psykopater ;).


Nåja. Det jag egentligen ville skriva om var det faktum att de som tror att vi kommer att få stora problem med teknologisk arbetslöshet anser att det är teknologin som är problemet. Det är teknologin som måste stoppas.


Jag anser ju att det är arbetet som är problemet. Det är arbetet som måste stoppas. Om det räcker med att 20% av världens invånare jobbar 8h/dag 5dagar/vecka för att alla världens invånare ska kunna få det de behöver - är det då inte rimligare att 100% av världens invånare jobbar 8h/dag 1dag/vecka?

Eller 2h/dag 4dagar/vecka?


Vi har upphöjt det här med 8 timmars arbetsdag (och gärna mer!) som något slags naturlag som inte går att bryta mot. 


Jaså? Behöver vi bara 1% av det mänskliga arbetet för att kunna förse jordens invånare med allt de behöver? Jamendåså, då låter vi 99% vara arbetslösa och må dåligt över det, och 1% jobba och må dåligt över det.


Vi borde inte se technological unemployment som ett problem som måste hanteras.  Vi borde se det som en möjlighet för människor att få mer fritid, att slippa tvingas att göra saker de inte vill göra, att må bättre. 


Problemet är att det aldrig kommer att fungera på det sättet i en kapitalistisk värld. Det är ingenting som kommer att uppstå "naturligt". Det är någonting som vi måste kämpa för. 

Och det är jobbigt att kämpa. 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se