Direktlänk till inlägg 25 maj 2009

Offentlighetsprincipen

Av Chris - 25 maj 2009 19:20

Mycket information om hur sveriges riksdag och regering handlade under tsunamikatastrofen sekretessbelades med hänvisning till "rikets säkerhet".

Samma sak med information om The Pirate Bay Razzian (har jag för mig), och historien med CIA som kidnappar svenska medborgare.


Hur mycket av regeringens och riksdagens arbete sekretessbeläggs egentligen?

Och varför?


Nu när det blir allt lättare att komma åt offentliga handlingar via internet och via fildelning så vill politikerna skärpa reglerna kring vad som borde få vara offentliga handlingar.


Jag vet inte om det här stämmer, men om det stämmer så hamnar vi i en intressant situation:


"Om det inte finns någon anledning till att informationen är hemlig längre skall den släppas fri. Alla hemliga dokument prövas inte med automatik en gång per år utan detta görs när någon begär det."


Okej - så för att få ut sekretessbelagda dokument, som inte längre behöver vara sekretessbelagda, så måste man begära ut dem. För att kunna begära ut dem måste man veta att de finns.

Det ställer till det lite ändå. 

Jaja...


En annan intressant grej är att bara originalet kan anses falla under offentlighetsprincipen. Om man gör kopior av originalet så är de automagiskt sekretessbelagda. Om sedan originalet "försvinner" eller "förstörs" så har man alltså inte rätt att ta del av informationen.


Offentlighetsprincipen är en riktigt snårig djungel. Jag får ta och skaffa mig en machete och en karta.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se