Direktlänk till inlägg 25 maj 2009

Globalisering

Av Chris - 25 maj 2009 23:40

Jag hittade den här filmen hos Hax.


Jag har en hel del invändningar/synpunkter, förstås.

[EDIT] Fast nu när jag ser filmen igen och letar efter just den här informationen så verkar det som att de faktiskt har tagit hänsyn till den.[/EDIT]

Dels så verkar filmen inte ta hänsyn till inflationen som har skett under samma period - 1 dollar 1970 är värd ungefär 4.50 dollar 2000.

Jag har lite svårt att utläsa exakt data ur grafen (den är dessutom logaritmisk, som om det inte var svårt nog ändå) som visas - men om man bakar in inflationen i bilden så verkar inte så mycket ha hänt ens procentuellt?

1970 så låg den höga toppen precis innan 1 dollar, jag skulle tro att toppen 2000 ligger precis innan 4.50 dollar.


Så jag undrar förstås vad som egentligen har hänt?


Sen finner jag valet att mäta "välstånd" i "pengar" kan vara lite missvisande.

Det är inte fel att göra det, och det är helt klart en del av bilden. Men det är just det, det är bara en del av bilden.


Jag skulle även vilja ha information om antal/andel människor som svälter ihjäl nu respektive då.

(Sen för att komma med lite propaganda - hur många människor som dör som en direkt följd utav globaliseringen och företagen som startas upp i tredje världen.)


Sen är det viktigt att komma ihåg att ett lands välstånd kan öka även utan globalisering. Nu tar globaliseringen åt sig hela äran för hela ökningen av välståndet (som kanske inte är en ökning öht. när man räknar in inflationen - [EDIT]som var inräknad[/EDIT]), det är inte helt fair.


Det är otroligt svårt att säga hur länderna och människorna hade utvecklats utan globaliseringen.

Men vi vet att även innan globaliseringen så utvecklades deras välstånd. Det hade varit intressant att jämföra kurvan över hur deras välstånd ökade innan globaliseringen, med hur den ökade efter. Sådan data är väl tyvärr svår att få tag på. (Åtminstone för mig, det är inget hobbyprojekt jag känner för att dra igång nu - kanske nåt till sommarens semester?)

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se