Direktlänk till inlägg 29 maj 2009

Två mandat

Av Chris - 29 maj 2009 21:00

Jag läste i expressen idag, om att Piratpartiet hamnat runt 8% av rösterna i en opinionsundersökning, och att det skulle ge dem två mandat.

 Men stämmer det, och är det verkligen så lätt?


Inget är lätt när det gäller demokrati.


En lätt uträkning (100/18) ger att ~5.5% av rösterna borde motsvara ett mandat. Vilket ger att ~11% av rösterna borde motsvara två.

8/=11. 


Men partierna (eller är det väljarna) har inte hyfs nog att lägga sig på dessa fina tal (5.5,11,16.5,22 osv). Så hur gör man då för att så poportionerligt som möjligt fördela mandaten?


Tja, här i Sverige kör vi med den jämkade uddatalsmetoden.

Den går ut på att först divideras varje partis röster med 1.4, sedan ges ett mandat till det parti som har högst "jämförelsetal" - varefter det jämförelsetalet divideras med (antal mandat * 2 +1). I länken finns en förklaring på varför det kan vara en bra idé om man har ett högt antal mandat i förhållande till partier - vilket vi har till riksdagen. Men det har vi inte till EUP, ändå kör vi med samma metod där? Hmm...


Jag hade tänkt dra en lång uträkning om vad som krävs för att ca 8% av rösterna ska ge två mandat.


Istället kollar jag på förra EUP-valets resultat


Både Folkpartiet och Vänsterpartiet fick 2 mandat då.

FP med 9.86% av rösterna och V med hela 12.79%


I förra årets resultat noterar jag också att varje parti har lika många ersättare som kandidater - men minst tre ersättare.

Ändå ersattes inte Maria Carlshamn när hon dels bytte parti och dels inte kände för att dyka upp i Bryssel. Vad är det som krävs för att en kandidat ska ersättas? Är det enbart på frivillig basis - med undantagsfall om en kandidat dör?


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se