Alla inlägg under maj 2009

Av Chris - 2 maj 2009 18:58

Jag har massa pryttlar. Jag har fler datorer än vad jag kan använda samtidigt (mest för att jag inte vill slänga gamla älsklingar, men ändå), jag har en tv, playstation, mobiltelefon(er), mp3spelare, kaffebryggare, inlines, cykel (som har stått i ett förråd i ett år och inte gjort någon glad). Jag har flera par skor - för att kunna bära de som passar bäst ihop med mina kläder. Jag har en hel klädkammare full med kläder. Jag har tre täcken - ett vintertäcke (dun), ett vårtäcke och slutligen ett sommartäcke. Jag har fem kuddar och så många handdukar att jag inte får plats med dem i min byrå.

Jag har en vattenpipa, några dyra whiskeyflaskor och WoW(Collectors edition). Jag har ett marmorschack, jag har guitarhero med två gitarrer.


Jag har massa pryttlar helt enkelt. Men jag är ändå inte särskilt lycklig. Jag har köpt massa saker, i förhoppning om att de ska skänka mig lycka, och när det inte har fungerat så köper jag ännu mer saker. 


Ett tecken på galenskap är att man begår samma misstag om och om igen i förhoppning om att den här gången kunna få ett annat utfall. Jag är galen.

(Fast inte såpass galen att jag fortsätter rösta på våra riksdagspartier i förhoppning om att den här gången kunna få ett annat utfall...)


Pryttlar kan inte skänka mig den lycka jag så desperat söker efter. Men jag tror inte att avsaknaden av pryttlar kan ge mig den heller. Jag tror faktiskt inte att pryttlar har med lycka att göra över huvud taget. Pryttlar gör mig inte olycklig, men de gör mig inte lycklig heller. 


Man kan ändå säga att min lägenhet ger mig lycka - jag bor så nära slottsskogen och botaniska trädgården. 


Men jag är inte dum. Det är inte det. Jag har länge vetat att pryttlar inte kan ge mig (eller ta) lycka. Men det är först nu som jag på riktigt börjar förstå det.


Det finns säkert människor som faktiskt kan få lycka ifrån pryttlar, men jag är inte en av dem.

Av Chris - 2 maj 2009 18:21

Är det som ligger bakom allt jag föraktar med den svenska politiken.

1933 gjordes den första kohandeln i riksdagen. 

Jag blev så otroligt frustrerad häromdagen när våra riksdagspartier attackerade piratpartiet för att de har valt att inte ta ställning i vissa frågor. Man påstod att en röst på piratpartiet var som att köpa grisen i säcken.


Men nu är jag riktigt nöjd att jag inte röstade i senaste riksdagsvalet. Det har nämligen visat sig att det partiet jag tänkte rösta på har kohandlat bort precis varenda fråga som jag höll med dem i (och ville rösta på dem för att driva) för att istället premiera frågor som jag verkligen inte håller med om.

Hellre grisen i säcken än en trojansk häst, som någon sade. (Vet tyvärr inte vem, vet du vem så får du hojta till så slänger jag in det).


Så jag har tagit reda på lite mer om kohandeln och hur den fungerar. 

En gång i tiden så diskuterade och debatterade man tills man hade fått en majoritet i en fråga, sedan röstades den igenom.

Sedan slutet av 40-talet tog kohandeln fart på riktigt (men första kohandeln hände alltså 1933). Kohandel går ut på att man "byter" frågor mellan sig. Frågor som egentligen inte har något alls med varandra att göra. "Vill ni utveckla kärnkraft? Vi är ju egentligen emot kärnkraften, men om ni röstar med oss om att förlänga mammaledigheten med en månad så röstar vi med er om att utveckla kärnkraften." 

Lite surt för alla som röstade på det partiet för att de var emot kärnkraft, inte sant?


Det sker dessutom (förstås) en hel del kohandlande i EU-parlamentet. Bland annat om vilka länder som ska få medlemsskap. "Okej, vi röstar väl för Turkiet, om ni röstar emot Kroatien".


Ett intressant blogginlägg av Christain Engström (PP) om kohandeln i EU-parlamentet och hur piratpartiet kommer att hantera den.


Det ska finas en undersökning, från ungefär 1990, där man har studerat kohandeln och hur den har påverkat demokratin och synen på demokratin i Sverige. Jag lyckas inte hitta den, om den inte är i form av boken Vägen till enkammarriksdagen. Demokratisk författningspolitik i Sverige 1944–1968

Jag ska se om jag kommer över den (Länken går till googlebooks, men där fanns bara vissa sidor.)

Av Chris - 2 maj 2009 18:02

 Få har missat att det har kommit en fin värmevåg in över Sverige under april.

Växthuseffekt, solstormar, naturliga temperaturskiftningar. Förklaringarna är många. 

Men det är bra med perspektiv.

Man säger att jorden har varit mycket varmare än så här, och också väldigt mycket kallare. 

Men samtidigt så behövs det så små förändringar i temperaturen för att det ska eskalera ordentligt. Det har helt enkelt en hisklig verkningsgrad.

Senaste istiden var medeltemperaturen bara 4 grader lägre än vad den är idag.

Den varmaste perioden uppskattas medeltemperaturen ha varit ungefär 2 grader högre än dagens. 

Samtidigt har medeltemperaturen stigit med 0.6 grad sedan 70-talet. Så oavsett om det är "människans" fel eller naturens fel (hej, när slutade människan att vara en del av naturen, har vi inte överskattat oss själva lite väl mycket nu?) så är det stora förändringar igång.

Jag skulle inte satsa på en affärsidé som gick ut på att sälja mössor.


Samtidigt är det ett ordentligt lågtryck över intresset för EU. Det har varit så väldigt länge, och man ser inga högtryck påväg. Jag var in och skickade iväg lite frågor till EU-parlamentet. (Varför de förbjöd böjda gurkor från att säljas och hur det står till med gångjärnen på kinderäggen och om dessa frågor verkligen är så viktiga att de ska diskuteras i EU-parlamentet. Samt varför våra svenska parlamentariker röstar lika hela tiden trots att de är med i olika grupper. En röst på moderaterna är en röst på vänstern liksom. Och tvärt om.) Och snubblade in på deras FAQ
Den består utav hela sex(!) frågor. Det är nog inte många frågor de får in. Det vore roligt med en högtrycksfront över EU-parlamentet, särskilt nu till valet. Men det är väl för mycket att hoppas på.

(Jag vill att folk ska ställa frågor så att jag slipper - jag vill att folk ska ställa frågor jag inte visste att jag ville ha svar på.)

Av Chris - 2 maj 2009 17:33

Jag har skrivit dagbok sedan jag gick på högstadiet.

Jag hittade ett intressant dagboksinlägg för några dagar sedan. Det är från gymnasietiden. Jag läste samhällskunskap och var irriterad. Jag hade fått IG på en tenta och var upprörd över att jag inte kunde förstå varför det var så viktigt för mig att veta vad en statssekreterare gör. Jag var ju inte intresserad av politik och skulle minsann aldrig bli det heller! 


Det är två fina tankevurpor i det inlägget. Dels att jag utgår ifrån att bara för att jag inte är intresserad av politik nu, så kommer jag aldrig att bli det. (Uppenbarligen helt fel)

Men framförallt att jag fortfarande var inne på linje att skolans uppgift var att förbereda oss för ett yrkesliv. Det är inte skolans uppgift att göra oss till små arbetsmyror. Även om moderaterna försöker reformera skolan till att bli det. 


Jag trodde på det jag lärde mig i skolan. Jag ifrågasatte inte. Det var ingenting jag hade lärt mig.

Jag trodde på demokrati.

Jag trodde på att vi hade demokrati i Sverige.

Jag trodde på att Sverige var neutralt under WW2.

Jag trodde på det politikerna sade.

Jag trodde på marknadsekonomin och förhållandet mellan tillgång och efterfrågan.

Jag trodde på en 8-timmars arbetsdag.

Jag gick i söndagsskola och trodde på Gud. 


Jag trodde på allt de sade. Jag hade inte lärt mig att ifrågasätta. Nu känner jag mig lite skamsen. Och framförallt grundlurad. 

Av Chris - 2 maj 2009 17:06

I framtida historiebeskrivningar så tror jag att 1900-talet och 2000-talet kommer att beskrivas som en synnerligen barbarisk, ociviliserad och framförallt ignorant tid.


Vi fördömmer gänget som brände biblioteket i Alexandria. Samtidigt utrotar vi djur- och växtarter till höger och vänster. Bara för att vi inte kan förstå all kunskap de sitter inne med. Vi kan inte läsa det språket. Så vi utrotar dem. Precis som de som brände biblioteket i Alexandria och många andra bibliotek. Växt- och djurriket har gett oss så otroligt mycket. "Motheye"-skärmar och -solpaneler, solpaneler som beter sig som arktiska blommor, fladdermusens "hörselsyn" som ska hjälpa blinda att få samma slags syn. Exemplen är många, och det blir bara fler. Vi har en hel värld full utav kunskap som evolutionen har slipat fram under miljontals år. Men istället för att ta tillvara på kunskapen så utrotar vi dem. Så att ingen någonsin kommer att kunna ta del av den. Samtidigt skakar vi på huvudet åt hur dumma de som brände biblioteket i Alexandria var.


Vi tycker att medeltidens människor var korkade när de trodde att krigen de utkämpade var i religionens namn (som deras herrar påstod) och inte alls om pengar. Samtidigt tror vi att vi krigar i demokratins namn.


Människor hyllarden fria marknadsekonomin och konkurrensen - tills det kommer något som kan konkurrera ut dem. Då skriker man efter lagar och planekonomi.


Vi löser konflikter genom att döda varandra, istället för att tala med varandra.


Människor som mår dåligt (begår brott) låser vi in så att de blir att må ännu sämre och mer brottsliga. Istället för att få dem att må bra.


Vi instiftar "lagar" istället för att lösa problemen.


Vi lägger flera miljoner gånger så mycket pengar på att utveckla teknik som kan döda andra människor som på teknik som kan rädda liv och motverka sjukdomar. 


Vi målar imaginära linjer i marken och kallar det för "nationer". Sedan uppfostrar vi de som lever i en viss nation till att tro att den nationen är mycket bättre än de andra nationerna. Och sedan dödar vi de som lever i andra nationer - för att vi är mycket bättre.


Vi har tekniken som behövs för att befria människan från alla monotona och enformiga sysslor och möjliggöra fler "Einsteins". Men vi gör det inte. För att företagen inte tjänar pengar på det. Alla människor har potential att bli "Einsteins" och bidra så mycket till världens utveckling. Istället låter vi dem sitta i kassor i matbutiker eller stå vid ett rullande band i ett charkuteri. 


Vi använder pengar för att byta grejer med varandra - trots att alla skulle kunna ha tillgång till alla grejer. Det som avgör hur mycket pengar du har beror på i vilken nation (Se nation ovan) du är född och hur mycket pengar dina föräldrar har. Samt vilka vänner som dina föräldrar har.

Är du född i fel nation så har du inte en chans att byta till dig dessa grejer - som egentligen finns (eller skulle kunna finnas) i sånt överflöd att alla skulle kunna ta del av dem.


Vi fokuserar helt på individualitet och hur olika vi är - så vi missar att se hur otroligt lika vi är. Om en utomjording en dag landade på jorden så skulle den inte reflektera över hur många olika sorters människor det finns - utan över hur otroligt lika varandra vi är. Den skulle förmodligen inte kunna skilja en människa från en annan :)

Individualitet i all är- vi är alla unika - men vi är samtidigt så förbannat lika. Oavsett var vi är födda, eller vilken etnicitet vi är av. Och inte bara utseendemässigt, utan även på insidan.

Det är lätt att säga (att veta) att alla människor är "lika". Det är svårare att förstå det. Jag förstod det först i höstas. Jag jobbade ihop med en tjej från Rumänien. Vi var så otroligt lika. Vi hade läst samma böcker, vi följde samma serier. Vi hade tom. samma syn på politik. 

För tillfället jobbar jag ihop med en kille från Pakistan. Det är otroligt givande att diskutera Pakistan och deras problem med terrorism och talibaner med honom. 


Vi låter alla beslut tas utav politiker som egentligen inte kan - eller förstår- någonting. Nämn ett problem som en politiker har löst.

Politiker är inte till för att lösa problem, det är inte deras uppgift


Vi låter tusentals människor svälta ihjäl varje dag - samtidigt som vi slänger bort maten som skulle behövas för att mätta dem.


Vi låter tusentals människor leva utan hem - samtidigt som det finns massor utav tomma hem som ingen bor i.


Det finns mängder utav fler grejer att ta upp. 


Vi skulle kunna utveckla oss mot en civiliserad värld.

Eller så fortsätter vi i samma gamla hamsterhjul, med fattigdom, hunger, politik och krig. 

Av Chris - 2 maj 2009 16:57

Jesus dog på korset för "våra" synders skull. Ungefär 2000 år sedan. Om man tror på den historien.


The Pirate Bay -gänget hamnar i fängelse och får betala höga skadestånd - för våra synders skull.  En stor del av svenskarna, en stor del av alla människor laddar ner, men det är The Pirate Bay gänget som får vara "jesus" och ta straffet- för brottet som vi alla andra (hundratals?) miljoner människor begår.


Nu vill italienska filmbolag åtala dem också


Det är kanske lite långtdraget att jämföra dem med Jesus. Men det är riktigt bisarrt att de ska sona brotten som alla vi andra begår. 

Av Chris - 1 maj 2009 16:28

Jag har suttit ute i solen och lyssnat på Alltinget i P4.


Man diskuterade bland annat frågan om ifall 30-åriga kriget var ett religionskrig.

Man konstaterade att det är väldigt få krig som egentligen har handlat om religion. Däremot så har man gärna hävdat att det handlar om religion, för att justifiera krigen. Att säga att man för krig för att vinna makt, land och resurser är inte omtyckt. Det är inte alltför många som vill gå ut i krig för de sakerna, trots att det allt som oftast är de det handlar om. Säger man däremot att det är för religionen så blir människor mer positivt inställda, och beredda att dö för det.


Idag förs inte alla krig med hänvisning till religionen. Vi har fått en ny helig ko. Demokratin. USAs krig mot Irak handlade om demokrati, inte alls om pengar. Hade man direkt gått ut med att det var för pengar hade det varit otroligt svårt att få medborgarnas, och omvärldens, stöd och det hade blivit svårt att få till ett krig öht. Så man tar demokratin, något som vi alla är indoktrinerade till att älska, precis som religionen, och säger att det är i demokratins namn. 


Sedan för vi våra demokratikrig - samtidigt som vi skakar på huvudet åt medeltidsmänniskorna (30-åriga kriget) för att de trodde att de krigade för religion och inte alls för pengar. Men vi däremot, vi krigar för demokrati!

Av Chris - 1 maj 2009 13:23

Varför vill man äga saker?


Jag brukar köpa böcker. Även om de finns på det lokala biblioteket. För att jag vill äga dem. Men varför är det så viktigt för mig att äga just dessa böcker?

Jag vill ha garanterad tillgång till dem när jag vill läsa dem/kolla upp saker i dem. Jag vill inte behöva ta promenaden till biblioteket, eller för den delen upptäcka att biblioteket har stängt, och sen visar det sig att boken är utlånad och att jag får ställa mig i .  

Då köper jag hellre boken.


Men om det fanns ett bibliotek i min trädgård, med dygnetRuntÖppet, och "oändliga" upplagor av alla böcker så att boken jag var intresserad av alltid fanns där.

Skulle jag då behöva äga boken?


Jag tror inte det. Inte i mitt fall. Så om alla böcker görs tillgängliga via internetbibliotek och man dessutom utvecklar en ny (kanske finns iofs?) pryttel som har ett mer "läsvänligt" format än en laptop eller lcdskärm - då behöver inte jag äga böcker. 


Orsaken till mina funderingar är (förstås) venus project och en resursbaserad ekonomi.

Om alla i hela världen ska kunna uppnå samma levnadsstatus så kommer det inte att fungera att alla äger varsitt exemplar av alla grejer - jordens resurser kommer inte att räcka till. 

Så: Vad är orsaken till vårt behov av ägandeskap?

Och hur löser man det?

Skapa flashcards