Alla inlägg under maj 2009

Av Chris - 1 maj 2009 12:57

Jag hade egentligen inte tänkt kommentera det, men nu har det börjat hända intressanta grejer i svallvågorna.

Det handlar om en artikel som drar paralleller mellan Somalias pirater och de svenska piraterna (The pirate bay, piratpartiet, piratbyrån etc.)

Jag ger väl inte så mycket för artikeln som sådan, jag kan hålla med om att det är intressant att den publiceras i en etablerad tidning.


Följderna av artikeln är dock sådana att de får mig att fundera på om inte artikeln var otroligt genomtänkt ändå. Ett mästerverk skrivet för att se om det är möjligt att provocera fram de reaktioner som har kommit.

En del pirater, som i övrigt brukar vara väldigt positivt inställda till yttrandefriheten, säger nämligen att man inte borde skriva sådär.


Då har man, på sätt och vis, lyckats visa att åtminstone inte hela piratrörelsen är intresserad av yttrandefrihet. Man är bara intresserade av yttrandefrihet när folk yttrar saker som man håller med om.

Det är skrämmande. 


Framförallt är det skrämmande att det är så vi reagerar. Om något händer som vi inte tycker om, så anser vi att lösningen är att "förbjuda" det. 


Eleverna talar i mobiltelefon i klassrummen? Förbjud det!

Vissa människor envisas med att betala stora belopp enbart i mynt? Förbjud det!

Vissa människor kör fulla? Förbjud det!

...


Vad hade hänt om man istället hade siktat på att göra lektionerna så intressanta att eleverna självmant stänger av (ljudet på) telefonerna?


Om man istället ser över möjligheterna att utveckla kortbetalningen (när jag betalar med mynt så är det oftast på ställen som inte tar emot kort, och jag orkar inte gå och ta ut sedlar, så då samlar jag ihop min mynthög) eller använder (ännu mer) avancerade mynträkningsmaskiner. (Tänk banker)?


Om man istället installerar en mätare i bilen, som känner av om bilen "vinglar" och i sådana fall kör in till sidan och saktar in?


Lagar löser inte problem. Varför tror vi det?


Av Chris - 1 maj 2009 05:20

Det finns även en artikel om venus project i online magazinet chic

Många fina bilder o väldigt lättläst. Om man inte orkar läsa är det ändå värt att kolla in för bilderna ;)

Av Chris - 1 maj 2009 02:32

Jag har skrivit en hel del om zeitgeist, venus project och Jacque Fresco.


Det är otroligt svårt att lite snabbt sammanfatta vad det går ut på.

Dessbättre finns det otroligt många olika sätt att ta reda på det.


Film: Zeitgeist Addendum 2 timmar lång, så den är för de som har tid.

Fler filmer och intervjuer med Peter Joseph.

Blogg: thevenusproject.com/blogg

Hemsidor: Venus project, Zeitgeist movement 

Youtube clip med Jacque Fresco där han diskuterar frågeställningar kring projektet.

Twitter

Radio

Mailing lista

E-böcker 

Det finns förstås vanliga böcker också, men då ska de beställas och kostar lite.

En till blog, av en svensk som håller på att göra en dokumentär om den monetära ekonomin, dess brister och vad man skulle kunna ha istället. Kommer bla. att ta upp venus project.  Dokumentären förväntas bli klar under2009.


 Så det finns lite att välja mellan, beroende på vilket medium man föredrar. 


Som introduktion skulle jag tipsa alla att se den korta (ca 3min) filmen som finns på hemsidan (längst ner till höger - Learn More)


Nu vill jag skriva någonting som garanterat kommer att få er att ta dessa 3 minuter o se den lilla filmen, för att sen se om det är nåt för er o då kanske kolla vidare på de andra länkarna. 

Jag vet inte vad jag ska skriva, tre minuter är inte lång tid. Det handlar om ett alternativ till den monetära ekonomin vi lever i idag. Du kommer att tycka att det var värt de tre minuterna. (Passa på att se det under en reklampaus i dit favoritprogram på tv kanske?)


The best that money cant buy. Beyond politics, poverty and war.

Av Chris - 1 maj 2009 01:27

Jag gillar inte människor. Det är jobbigt. För jag vill verkligen gilla människor. Och jag kan inte förstå varför.

Jag mår dåligt när jag är med människor, och ännu sämre efter att jag varit det. 

Ändå blir jag alltid så ledsen när jag är ensam, och ser andra människor vara med varandra.


Det är något jag saknar, och jag vet inte vad det är, ändå letar jag så desperat. 

Jag klänger mig fast i förhoppningen om att det någonstans där ute finns människor jag skulle kunna må bra av att umgås med. Jag har hittat en. Men jag är rädd att jag klänger mig fast vid den så hårt att den kommer att dö. 


Och dessutom. You've got to catch them all.

Av Chris - 1 maj 2009 00:44

Vi har ett stort problem med jordens resurser. De är ändliga.


Vi blir allt bättre på att återvinna våra resurser, men det är ändå en stor del av dem som har gått till spillo. Och en förvånansvärt stor del av dem som fortfarande går till spillo.


Det utvecklas ständigt nya tekniker för att återvinna det nya materialet vi producerar. Men hur är det med våra stora sopberg? Där borde finnas mängder med råvaror, värda hur mycket som helst. Det enda problemet är att utvinna dem. Och att köpa dem. 


Men med dagens nya tekniker borde det finnas möjligheter att återvinna även dessa resurser. Frågan är hur många år det dröjer innan det går att tjäna stora pengar på det.

Ovido - Quiz & Flashcards