Direktlänk till inlägg 1 juni 2009

Demokrati

Av Chris - 1 juni 2009 21:19

EUP-valet är ju ett otroligt tråkigt och oviktigt val. Åtminstone om man får tro våra medier och vår statsminister.


Jag har svårt att svälja att statsministern kan påstå att det är ett oviktigt val, när 80% av alla lager som stiftats de senaste åren kommer från EU-direktiv.


Sedan vill jag skylla på media - Skriver media så lite om EUP-valet för att folk är ointresserade, eller är folk ointresserade för att media skriver så lite?


Och politikerna sen - de bloggar och twittrar för fullt, men en del har redan erkänt att de kommer att sluta med det så fort valrörelsen är över. Men det är ju bra att de i alla fall inte försöker lura i oss att det är något annat än röstfiske.


Valdeltagandet har varit under 40% i de senaste EUP-valen. Fast i år ska det tydligen bli högre. (Nedrans också!) 

Ju färre som röstar, desto mer makt har min röst. Förutsatt att de som avstår från att rösta hade röstat på något annat att det jag röstar på, och det tror jag att dessa 60% hade gjort.


I opinionsundersökningarna deltar ungefär 1000-2000 personer. Man menar att det är statistiskt säkerställt att man inte vinner särskilt mycket på att ha en större urvalsgrupp än så. 

40% av Sveriges befolkning är vida mer än 1000-2000 personer, är det inte chill då?


Njae, grunden för de 1000-2000 personerna är att de är slumpmässigt utvalda. Man kan tänka sig att det finns en skillnad i inställning till politiken och därmed till vad man röstar på mellan de som väljer att rösta och de som avstår från att rösta.


Olika undersökningar visar att det är S och M som vinner på ett högt valdeltagande. Min lite föraktfulla inställning till det är att dessa personer inte bryr sig särskilt mycket och skiter i att sätta sig in i vad partierna faktiskt sysslar med. De ser Sverige som en tvåpartistat (vilket i sig gör att det blir något av en självuppfyllande profetia) och om man tjänar mycket så röstar man M, tjänar man mindre röstar man S.


Just att det finns en sådan markant skillnad i vad man röstar på mellan de som har tid/lust/ork att sätta sig in i politiken och de som inte har det får mig att vilja införa ett "valtest". Lite grundläggande kunskaper som man ska ha för att få rösta. 

Samtidigt så vet jag att det är en dålig idé - eller, I teorin är idén perfekt. Men jag tror inte att det går att skapa ett rimligt test. 

Teoretiskt skulle jag isåfall vilja att man fick välja ett antal "områden" som man är intresserad av (utbildning, vård, integritet, försvaret...) och sedan svara på frågor om hur partierna har röstat i dessa frågor. (Det är lite skitsamma ifall folk vet vad partierna vill då det de vill inte har något att göra med vad de faktiskt kommer att göra.)

Men vad händer då med partier utanför riksdagen EU-parlamentet?

Vem ska bestämma vilka frågor som hör hemma under vilket område?

Ska människor som inte trivs med skriftliga tester inte ha samma rätt att påverka? (Jag kan iofs se många fördelar i att ha ett "hemtest")


Men samtidigt - bara för att man inte vet vad som kanske är "bäst" så ska man inte få rösta på ett alternativ som åtminstone är bättre för en än det nuvarande?

Personer som inte skulle klara av ett hemtest kanske ändå förstår att S är bättre för dem än M? Även om en noggrannare granskning skulle visa att kanske V eller MP är bättre?


Ett sådant hemtest skulle dessutom lägga fokus på hur partier och kandidater har agerat i olika frågor. Fokuset hamnar helt enkelt på vad partierna gör i praktiken, istället för som nu, vad partierna påstår sig "vilja" göra.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ snyltdjur med Blogkeen
Följ snyltdjur med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se