Direktlänk till inlägg 14 juni 2009

Moralkärring

Av Chris - 14 juni 2009 22:17

Jag har funderat mer på det här med hot och straff. Ibland känner jag mig som en konservativ kristdemokrat.


Jag anser att vi har ett problem. Människor är elaka mot varandra. På internet passar man på att begå brott för att man "vet" att man inte kommer att straffas för dem. 


Det är det som är kärnan i problematiken. Enda anledningen till att dessa individer låter bli att begå brott är pga. rädslan för att straffas för dem.

Respekten och medkänslan med andra människor är obefintlig.


Jag har fått för mig att det är så uppfostran och uppväxten ser ut "numera". Hot och straff. 

Vi säger åt våra barn att inte mobbas för då får de inte godis på lördag - inte ett ord om andra människor och deras känslor. (Nåja, en del sådant prat är det väl, men förmodligen på tok för lite.)

Vi ska inte stjäla en cykel för då kommer polisen

Vi ska inte mörda, för då hamnar vi i fängelse.

Vi ska äta upp våra grönsaker, för annars får vi inte se på barnprogram.

Vi ska komma hem från festen i tid, annars får vi utegångsförbud.


När anledningen till att man inte gör en handling är hot om straff så blir det väldigt lockande att göra den handlingen, särskilt om man tror sig vara skyddad från straffet.

Om man däremot förstod varför det är fel att göra handlingarna, då skulle man inte göra dem heller. (Det är skillanden mellan att förstå och att veta. Att veta det rätta innebär inte att man gör det rätta, att förstå det rätta innebär att man gör det rätta)


Varför förklarar vi då inte för våra barn varför det är fel att mobbas, varför förklarar vi inte varför det är fel att stjäla cyklar, varför förklarar vi inte varför vi vill att de ska äta grönsaker eller vara hemma i tid?


"De lyssnar inte". Förklara bättre då!

Men vi har inte tid med det. Vi har inte tid att uppfostra våra barn till människor.


Det finns vissa forskare som hävdar att vi aldrig sedan stenåldern har haft så lite "fritid" som vi har idag.

Vi behöver mer tid att ägna åt våra relationer. 


Nu går man upp klockan sex, stressar igenom frukosten, går till jobbet, jobbar en lång dag, slutar jobbet, åker och handlar mat, kommer hem, klockan är närmare sex igen (om inte mer), vi är trötta och griniga. Vi slänger ihop en middag, frågar vad barnen har gjort idag. Sätter sig vid tvn. Ser massa reklam som förklarar för en hur dålig man är (och hur mycket bättre man skulle bli om man köpte just deras produkt). Sen fortsätter det så. 

Genomsnittsamerikanen ser på tv-reklam 1timme/dag. Svensken kan inte vara så långt borta (Om vi bortser från piraterna, Yarr).

Vi kan inte hålla på såhär. Det är galet.

Jag är inte intresserad av att skicka hem mammorna till hemmet, däremot så vore det intressant om båda/alla föräldrarna i ett hushåll arbetade 4h/dag.

Fast det är klart. Den heliga tillväxten skulle minska. Och tillväxt är politikernas sätt att mäta kukstorlek. Så inom några år jobbar vi väl 10-12h/dag, allt i den heliga tillväxtens tecken.


Ouch. Hot och Straff var det. Det funkar inte. Vi vet det. Men vi har inte tid för något annat. Därmed kommer vi att få det samhälle vi förtjänar och skapar.  

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se