Direktlänk till inlägg 21 juni 2009

Socialt oacceptabelt beteende

Av Chris - 21 juni 2009 16:48

Under midsommarnatten avlyssnade jag en diskussion om psykiska sjukdomar. Den började med att handla om psykopati, men gick sedan över på socialt oacceptabelt beteende, eller psykiska sjukdomar.


Socialt avvikande beteende kanske. 


Jag har otroligt svårt att acceptera att det finns psykiska sjukdomar över huvud taget. Just det faktum att om du är sjuk i Jämtland så betyder inte det att du är sjuk i Skåne, och är du sjuk i Sverige så är du ändå förmodligen inte sjuk i Norge. (Det varierar otroligt mellan olika landsting vilka personer som anses behöva tvångsvårdas - och i Sverige tvångsvårdas otroligt många fler (4-10 ggr så många) personer som i Norge, Finland eller Danmark. Sverige har dessutom en riktigt ful historia vad gäller synen på och hanteringen av socialt avvikande personer.)

Och om en person med ett visst beteende var sjuk 1947 så betyder inte det att en person med samma beteende är sjuk 2009.


 Länge har vi betraktat alla människor som avviker från normen som sjuka. Sjuka just för att de avviker från normen. Hade normen sett annorlunda ut hade dessa människor varit friska, medan andra hade varit sjuka.


Grejen med psykiatrin och psykiska sjukdomar är att det inte finns någon "återupprepbarhet". Är du sjuk ena dagen enligt en läkare så innebär inte det att en annan läkare behöver anse att du är sjuk. Om en läkare råkar ha en dålig dag så kan det betyda att du blir inspärrad en vecka eller två.

Det finns ingenting som ens påminner om vetenskap inom psykiatrin. Personer som inte passar in i samhället är sjuka bara, så är det. Oavsett om det är homosexuella som ska låsas in eller  "genetiskt avvikande" som ska tvångssteriliseras. 

Idag är det andra sorters människor vi ger oss på och straffar, men på precis lika svag grund som innan.


Samhället vi lever i är inte så himla friskt.  

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se