Direktlänk till inlägg 21 juni 2009

Sverige AB

Av Chris - 21 juni 2009 18:31

Jag läste ett inlägg i metro för några veckor sedan. Det var ett svar på ett inlägg som hade handlat om att "vi sänker skatterna och lånar pengar för att kunna ge till de rika" eller något i den stilen.

Inlägget i fråga gick i alla fall ut på att inget av skatten ges till de rika - det är bara de fattiga som profiterar på skatten.


Det stämmer inte riktigt. Sverige är mer eller mindre ett aktiebolag. När Sverige behöver låna pengar säljer vi ut "aktier" till individuella personer eller till företag. Sedan ger vi dem avkastning, genom att betala ränta (en årsränta på ca 3% har jag för mig). 

Med tanke på att sverige har en statsskuld på cirka 1020 000 000 000 (och den dessutom förväntas öka ordentligt de kommande åren. Tydligen ska det inte finnas något intresse i att minska statsskulden - jag har definitivt inte tillräckliga kunskaper i nationalekonomi för att förstå varför. Men det kanske handlar om att hela världsekonomin skulle krasha om det inte fanns stora skulder?) så betalar vi 1020^9*0.03=30.6 miljarder kr/år till, just det, de rika. (Om man har råd att låna ut pengar till svenska staten så är man i mina ögon rik.) 

Jag vet inte hur stora skatteintänkter vi har, men ca 30 miljarder utav dem går rätt ner i de rikas fickor. 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ snyltdjur med Blogkeen
Följ snyltdjur med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se