Direktlänk till inlägg 12 juli 2009

Alkoholskatten

Av Chris - 12 juli 2009 17:11

Göran Hägglund vill höja spritskatten.
Rökare blir bittra när de jagas mer än de som dricker alkohol.
För alkohol skadar också samhället, till och med mer. Många klarar inte av att hantera alkoholens effekter, och det resulterar i våld och skador.
Sedan finns det också sjukdomar som följer direkt utav ett alkoholbruk. 150 miljarder kronor/år snackas det om, för att fixa problemen som alkoholen orsakar.

Så man vill höja spritskatten.

Vi har redan en väldigt hög spritskatt i förhållande till andra länder. Ändå (påstås det i alla fall) att vi har ett större problem med alkoholen än andra länder.
Så min undran blir ju: Finns det något över huvud taget som tyder på att en höjd spritskatt motverkar problemet? (Eller får man bara mer pengar att bekosta problemen med? Eller rent utav mindre pengar om folk bränner hemma/köper in istället? Folk kanske super hemma mer än på uteställen - där man ändå har mer kontroll över vad som händer?)
Folk verkar utgå ifrån att en höjd spritskatt kommer att minska problemen. Stämmer det verkligen? Man behöver ändå höja spritskatten en hel del för att människor helt enkelt inte ska få råd att köpa alkohol.

Jag håller med om att alkoholens kostnader för samhället är ett problem. Men jag vet inte om en höjd spritskatt på något sätt skulle kunna lösa problemet.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ snyltdjur med Blogkeen
Följ snyltdjur med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se