Direktlänk till inlägg 1 oktober 2009

Tillväxt

Av Chris - 1 oktober 2009 16:23

Tillväxt. Smaka på ordet. Tillväxt.


Jag har många gånger hamnat i diskussioner om vad som är det "bästa alternativet".

Man tenderar att motivera det "bästa alternativet" med att det är bäst för att det leder till "störst tillväxt".


Från början ifrågasatte jag alternativen, men tillväxten svalde jag med hull och hår.

Vad är tillväxt? Varför är det det optimala goda?


Tydligen har Sverige haft högre tillväxt än USA (läste jag någonstans på internet idag, alltså är det sant, men jag kommer inte ihåg vart jag läste det, alltså måste ni lita på mig).

Men vad innebär det och varför kan vi utgå ifrån att det är bra?


Jag har hört att diverse asiatiska länder är på väg in på världsmarknaden. De har en mycket hög tillväxt. Det går mycket bra för dem.


Ändå sjunker folkhälsan (särskilt den psykiska) som en sten fastlåst i en betongsugga. Självmorden stiger som en... som en... som en båt under vattnet fylld med pingisbollar (nåja...). 

Det går mycket bra för dem.


Ökad tillväxt -> Ökat socialt välstånd -> Ökat psykiskt välmående?


Njä, inte riktigt.

Vi kan åka till Thailand på semster, vi kan köpa en ny mobiltelefon varje gång det lanseras en ny modell (och det är inte sällan), vi kan köpa en 52" plasma tv.


Men vi kan inte vara lyckliga?


Nej, jag tror inte att Ökad tillväxt -> Minskat psykiskt välmående.

Jag tror att vissa av sätten vi använder oss av för att öka tillväxten leder till minskat psykiskt välmående.


Så vad är tillväxt, egentligen? (Mer än politikernas kukmätartävling)

Och varför är det så troligt eftersträvansvärt "till varje pris"?

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chris - 2 augusti 2010 11:28

Dags för val igen. För att klara av att värdera alternativen på ett bra sätt behöver jag skriva om mina tankar kring dem.   Piratpartiet har presenterat sitt valmanifest idag. Innan idag var det piratpartiet som gällde. Inte för att jag tror att ...

Av Chris - 14 februari 2010 12:39

Men jag förstår inte riktigt det där. Både högersidan och vänstersidan vädjar till oss om att låta dem behålla sina jobb (med sina höga löner, förmåner och _inkomstgarantier_) mot att vi får en 200-300 kr/månad. Varför är det så bra att plocka röst...

Av Chris - 1 december 2009 17:31

Hur fungerar människor i grupp?   Är det bara jag eller lockar grupper fram det värsta (och kanske också bästa) hos individer?   En grupp är så mycket mer än summan av individerna.   Jag tänker på misshandel, rån, våldtäkt m.m. som begås ...

Av Chris - 12 november 2009 17:26

Som om det inte räckte att jag behöver välja kandidater till Piratpartiets riksdagsvalslista - nu ska jag också behöva väka förvaltare av min tjänstepension. Jag har inte i närheten av de kunskaper som krävs för att göra ett vettigt val vad gäller ...

Av Chris - 10 november 2009 17:25

Jag är medlem i piratpartiet (Även om det känns som att jag ångrar det minst 10 gånger om dan)och har därmed rätt att sätta ihop en lista över kandidater till riksdagsvalet. En lista med folk som jag vill ha. Upp till 22 namn ska vara på listan. ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ snyltdjur med Blogkeen
Följ snyltdjur med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se