Senaste inläggen

Av Chris - 17 maj 2009 17:49

Jag har inget Facebook konto. Folk brukar tycka att det är väldigt konstigt. Men jag är ingen social person och Facebook är en social sajt, så det går inte riktigt ihop.


Men. Problemet, som jag ser det, är att många som i andra fall skriker högt om integritet och att FRA är så hemskt tenderar att lägga ut så mycket information om sig själva på Facebook. Användarkontraktet är på 13-sidor och företaget äger all information och har möjlighet att bygga riktigt intressanta diagram(sociogram).


På torsdagen går Enisa, det europeiska organet för nätverkssäkerhet, ut med en varning till alla som deltar i nätverken på internet. Bland annat varnar man för att ansiktsidentifiera anhöriga och vänner.


Det bästa sättet att skydda sin integritet på Facebook är naturligtvis genom att radera sitt konto. Uppenbarligen är det inte så lätt som man kan tro. Att inaktivera kontot räcker inte eftersom all data fortfarande ligger kvar på systemet


Externa sajter skickar information om vad du gör till Facebook.


 - Du vet som en tatuering du ångrar att du gjorde? Facebook kommer bli en av de värsta och fulaste tatueringarna i vår tidshistoria.


En lite konspirationsteoretisk (förstås) film som tar upp problemen med facebook. Den är bara fyra minuter, du har tid att se den.


Privacy proponents have criticized the site's privacy agreement, which states: "We may use information about you that we collect from other sources, including but not limited to newspapers and Internet sources such as blogs, instant messaging services, Facebook Platform developers and other users of Facebook, to supplement your profile."


Jag har svårt att köpa att Facebook byggdes enbart i syfte att göra en stor "social sajt". Man ville tjäna pengar. Medlemsskap på sidan är gratis. Alltså måste man tjäna pengar på något annat. Facebook är värderat till mängder utav miljarder. Det kan förstås bero på att reklam på sidan når ut till så många. (Jag känner att jag börjar glida lite nerför Occams rakblad)


Men Ok. FRA är NONO, Facebook är YESYES. 


Jag förstår inte. Fast det kanske är för att Facebook är frivilligt. Och de som använder Facebook men är emot FRA bryr sig egentligen inte så mycket om sin egen intregritet, men om andras. Att vi åtminstone ska få välja om vi vill bli kartlagda eller inte. Det är ädelt. 


Tyvärr tycker jag att det här med FRA vs Facebook mest kommer från samma sorts personer som i ena studen talar sig varma för yttrandefrihet och i nästa stund talar om att "Dina/Sådana åsikter borde vara förbjudna". Yttrandefrihet är bra, så länge folk säger saker som jag tycker om.

ANNONS
Av Chris - 17 maj 2009 17:38

Vilka politiska beslut är okej?

Inför EU-valet diskuteras det mycket om huruvida svenska medborgare ska få möjlighet att uppsöka vård i andra länder och att det då ska betalas med skatten, som vård i Sverige hade gjort.


Många som protesterar mot förslaget är emot det för att det "bara gynnar de rika". De som har råd med resan till utlandet för att få den här vården.


Om vi utgår ifrån att det stämmer, är det då ett bra argument?

Är det fel att utöka lokaltrafiken när det är en så liten del av befolkningen som nyttjar den?

Är det fel att med skattemedel finansiera utbyggnad av parkeringsplatser för att det bara är de med bil som tjänar på det?

Är alla poltiiska förslag som inte gynnar alla automagiskt dåliga?


Jag tycker inte det.

Det blir problem om man ständigt bara gynnar en viss specifik grupp i samhället, men att i ett fall gynna en specifik grupp mer än en annan grupp kan inte vara fel.


Vilket leder till nästa frågeställning.

Om människor, även om det bara är "de rika", reser utomlands för att få jobb så kommer vårdköerna i Sverige att minska. Således vinner även de som inte har råd att resa utomlands på förslaget. Även om de inte vinner lika mycket


Jag vet inte om det är ett typiskt svenskt resonemang, men det är en utav de tråkiga sidorna hos socialdemokraterna och vänstersidan.


Om grupp A tjänar 500 på ett förslag

grupp B tjänar 600 och

grupp C tjänar 750.


Så är förslaget dåligt, i och med att grupp C får 50% mer än grupp A.

Att grupp A, liksom de andra grupperna, också vinner på förslaget spelar ingen roll. Förslaget ska bort.


Så istället för att pussla ihop några fina förslag som


A får 1

B får 2

C får 3


och


A får 2

B får 3

C får 1


och


A får 3

B får 1

C får 2


Så att alla får 6


får man bara föreslå förslag som ger alla grupper exakt lika mycket, vilket är betydligt svårare att få fram.


Är det någon svensk mentalitet det här med att: "Om jag kan få det bättre, men min granne isåfall får det ännu bättre, så föredrar jag att alla har det lika dåligt."


Det är ingen rolig mentalitet. Är det jante det här?

ANNONS
Av Chris - 17 maj 2009 17:31

Det talas mycket (särskilt från mig) om konspirationer och konspirationsteorier, grupper utav människor som förutsätts samarbeta organiserat för att uppnå ett specifikt mål.


Jag tror inte att det behöver vara , eller är, så organiserat.


Man talar också mycket om svärmen, på internet. Människor som oorganiserat "samarbetar" mot ett visst mål. Om man nu kan kalla det för samarbete när det är oorganiserat.

Grejen är den att de har ett visst mål, samma mål, och de är många. När varje person som har det målet tar ett steg emot det, tillryggaläggs en enorm sträcka totalt, genom alla steg. Det behövs ingen organisering eller något samarbete. Som när en film översätts och textas på någon av de frivilliga översättningssajterna där man kan översätta en rad i taget more or less. En film översätts då väldigt snabbt utav relativt många människor som gör en liten del av arbetet var. Människorna som är inblandade är inte organiserade, de samarbetar inte, de vet knappt om att de andra finns. Men de delar samma mål, i det här fallet att översätta en film. 


Det jag (och andra) gärna kallar för konspirationer kan vara precis samma sak. Även om det förmodligen är färre människor inblandade - i gengälld har de längre ben (mer pengar/makt) och kan således ta längre steg var mot målet.

Men de har inget behov av att vara organiserade, de har inget behov av att mötas i mörka rum. De har samma mål, vad nu än målet i dessa fall är, och gör vad de kan för att ta sig till det målet. 

De översätter varsin liten textbit (även om textbitarna är längre i det här fallet) oberoende av varandra och snart är filmen översatt. 


Jag tror att det är viktigt att betänka den möjligheten om man vill påverka/motverka någonting som verkar vara en konspiration.


Understand your enemy ;)

Av Chris - 17 maj 2009 13:01

länk


Helt befängt. Jag vet inte ens hur jag ska kommentera det, det är ju helt befängt. 


Har du en dator så kan du surfa in på SVTs sida, och kan du det, då minsann ska du betala TV-licens. Oavsett om du aldrig har satt din fot på sidan eller inte.

Det viktiga är inte att du ser programmen, det vet de ju att ingen gör, det viktiga är att folk kan se programmen. Så de ser till så att så många som möjligt kan se programmen och sedan cashar de in stålarna. 

Vad fan är det för fel på SVT egentligen? Är det inte dags att lägga ner det? Hela internet svämmar över av nyhetsrapportering som är vida mer neutral än SVT. SVT fyller ingen funktion, lägg ner skiten.


Annars kan de väl göra som alla andra - låt folk prenumerera på tjänsten, lägg till en inloggningsfunktion. De som betalar sin tvlicens får inloggningsuppgifter. Hur lätt som helst. Men då får de inga pengar, nej, nej.


Vad gött företagen har det ändå.

Tänk om jag kunde börja streama nån skit, och sen ta duktigt betalt för den utav alla datoranvändare i hela världen - de har ju möjlighet att gå in på min sida o se skiten.

Men det är förbehållet myndigheter. Och, förmodligen snart om det fortsätter såhär, även upphovsrättshavare. "Jag lade ut min bok på internet, nu kan alla läsa den, alltså ska alla ge mig en femtiolapp om året tills 70 år efter min död."


Landet upp & ned

Av Chris - 17 maj 2009 02:25

Jag är en dålig människokännare. Det är kanske därför jag inte tycker om personer särskilt mycket. Jag dras till fel personer, personer som bara får mig att må dåligt.

Jag kontrar det med att inte umgås med andra människor alls, förrutom när det verkligen är nödvändigt. 

Finns det bra människor? Människor som inte skulle få mig att må dåligt?


Självklart. 


Jag är bara väldigt skeptisk till om det är mödan värt att leta efter dem, särsilt när jag är en så förbålt dålig människokännare. 

Jag är som en elefant på ett minfält. Givetvis kan jag ta mig igenom det utan att sprängas, men det är inte särskilt troligt, eller hur?

Bättre att stanna där jag är, under min korkek och lukta på blommorna. 

Av Chris - 16 maj 2009 11:57

eller verkan och orsak?


Jag ser på Global Warming or Global Governance? där man föreslår en syn som jag gillar.

Inte för att jag gillar synen i sig, men jag gillar det problemet.

Orsak och verkan.

 När det har varit mycket CO2 i atmosfären har det varit varmt.

Det vet vi.


Vi vet däremot inte om det är varmt för att det är mycket CO2 i atmosfären eller om det är mycket CO2 i atmosfären för att det är varmt.


Ungefär som att vi vet att människor som har en hög testosteronhalt är aggressiva.


Är de aggressiva för att de har en hög testosteronhalt, eller har de en hög testosteronhalt för att de är aggressiva?


Det är ofta lätt att se att det finns ett samband, men det är svårare att konstatera i vilken riktning det sambandet går.


När jag var liten såg jag att träden rörde på sig när det blåste. Jag utgick ifrån att det var träden som "piskade igång" luften så att det blåste. Inte att träden rörde sig för att det blåste. Jag kunde helt enkelt inte se någon annan förklaring till att det blåste. Nu vet jag bättre. I den frågan. Jag vet mer. Men vad vet jag egentligen om testosteron & CO2, är de bara träd som blåser i vinden?


Av Chris - 15 maj 2009 15:43

Som vanligt så fort nån ny gruppering i samhället bildas så börjar man skrika om fördelningen utav könsorgan inom den gruppen.

Som om en människa med en kuk automagiskt har mer gemensamt med en annan människa bara för att den också har en kuk.


Jag är tjej. Jag är medlem i piratpartiet. Trots nätstrumporna. Det här är min objektiva, vinklade historia.


Jag minns en arbetsitervju jag var på. Jag studerar datateknik. Jag fick frågan om andelen tjejer på utbildninge. Ja, den är väl inte så hög. Sedan fick jag frågan om jag umgås med de andra tjejerna eller med killarna. Jag ville skrika att jag umgås med människor, inte med könsorgan (bara ibland). Men det hade nog inte varit helt uppskattat.


Jag har otroligt svårt att förstå den här hetsen kring könsorgan. Visst, sex är schysst, men det är inte som att jag gick med i PP för att få knulla. 


Jag har sedan högstadiet kallat mig för feminist, det kommer jag att fortsätta göra. Även om jag inte håller med om de genusanalyser som görs.


På samma sätt som jag kan vara för demokrati, men tycka att det här med att bara rösta vart fjärde år och 4%-spärren är idioti.


Jag kan inte förstå hetsen kring könsorgan. Hade man varit hetero-eller homosexuell och gått med i PP för att knulla så hade det förstås varit viktigt att få veta könsfördelningen. Jag tror dock att det är väldigt få som går med i partiet för att få knulla.


När jag valde högskola läste jag på om de olika högskolornas "jämställdhets satsningar". Döm om min fasa! Man ville locka tjejer genom att måla datorerna rosa, genom att hävda att det finns många kukbärare som gärna ställer upp och hjälper den där fittbäraren som inte kan riktigt lika mycket. 


Jag har läst en kurs i "Genus & teknik i vår värld idag". 


Det man säger är att man vill locka tjejer till tekniska utbildningar. Problemet är att man säger att vi tjejer som redan läser tekniska utbildningar inte räknas, vi är sociala män. För att vi är intresserade av teknik.

Man vill alltså inte locka tjejer per se, man vill locka de tjejer som inte har något teknikintresse till tekniska utbildningar. Jag kan inte tycka att det är en bra idé. Varken för tjejerna eller för deras framtida arbetsgivare.


 Nätstrumporna är en så otroligt dålig idé i mina ögon att den får mig att varje dag vilja lämna piratpartiet. Det man gör när man skapar en könsorgansbunden undergrupp är att säga att "Män är från mars, kvinnor är från venus, och aldrig mötas de två." Jag kan inte acceptera den synen på människor. 


Piratpartiet har ungefär 20% tjejer. Man skulle kunna tycka att det är dåligt. Om man ser till var de har haft mest aggressiv rekrytering däremot, så är 20% väldigt bra. Man har raggat medlemmar på dreamhack och andra lan. Där andelen tjejer sällan överstiger 15% (heh, i min ungdom, när jag lanade, var jag oftast ensam tjej, saker förändras åtminstone). Alltså har man fått en större andel tjejer än vad man har fått killar från den här målgruppen. Är det något dåligt?

Av Chris - 15 maj 2009 15:15

Vi använder vårat språk till att beskriva våran omgivning. Men vi tolkar också våran omgivning utifrån vilka ord vi har att beskriva den med.

På så vis är språket delaktigt i vilken verklighetsuppfattning vi får.


Studier pekar på att i länder med språk som är väldigt "jagcentrerade" så kommer det fram många starka individualister, medans i länder med ett mer "vicentrerat" språk kommer det fram starka grupper.


Språk är väldigt intressant.


I FRA 2.0 kallar man "någonting" för en domstol. Trots att det inte är en domstol. Man får inte överklara, man får inte föra sin egen talan eller välja sin försvarare, andelen inblandade jurister är betydligt färre än i en vanlig domstol, domstolsprotokollen omfattas inte av offentlighetsprincipen osv.


Ändå kallar man det för en domstol. Vad har det för inverkan på hur människor kommer att uppfatta lagen?

Om man istället för domstol hade kallat det för vad det var, vad det nu är, så hade folk förmodligen varit mer kritiska till lagen. Men är en "domstol" inblandad så måste ju allt gå rätt till, eller?


Jag äter en sen lunch. Stekt pangasius och ris.

Fast pangasius är ju egentligen hajmal. Men mal är en fisk som många har fördomar emot och inte vill äta. Så då säljer man den som pangasius istället.  Och folk äter glatt.Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se