Senaste inläggen

Av Chris - 2 maj 2009 16:57

Jesus dog på korset för "våra" synders skull. Ungefär 2000 år sedan. Om man tror på den historien.


The Pirate Bay -gänget hamnar i fängelse och får betala höga skadestånd - för våra synders skull.  En stor del av svenskarna, en stor del av alla människor laddar ner, men det är The Pirate Bay gänget som får vara "jesus" och ta straffet- för brottet som vi alla andra (hundratals?) miljoner människor begår.


Nu vill italienska filmbolag åtala dem också


Det är kanske lite långtdraget att jämföra dem med Jesus. Men det är riktigt bisarrt att de ska sona brotten som alla vi andra begår. 

Av Chris - 1 maj 2009 16:28

Jag har suttit ute i solen och lyssnat på Alltinget i P4.


Man diskuterade bland annat frågan om ifall 30-åriga kriget var ett religionskrig.

Man konstaterade att det är väldigt få krig som egentligen har handlat om religion. Däremot så har man gärna hävdat att det handlar om religion, för att justifiera krigen. Att säga att man för krig för att vinna makt, land och resurser är inte omtyckt. Det är inte alltför många som vill gå ut i krig för de sakerna, trots att det allt som oftast är de det handlar om. Säger man däremot att det är för religionen så blir människor mer positivt inställda, och beredda att dö för det.


Idag förs inte alla krig med hänvisning till religionen. Vi har fått en ny helig ko. Demokratin. USAs krig mot Irak handlade om demokrati, inte alls om pengar. Hade man direkt gått ut med att det var för pengar hade det varit otroligt svårt att få medborgarnas, och omvärldens, stöd och det hade blivit svårt att få till ett krig öht. Så man tar demokratin, något som vi alla är indoktrinerade till att älska, precis som religionen, och säger att det är i demokratins namn. 


Sedan för vi våra demokratikrig - samtidigt som vi skakar på huvudet åt medeltidsmänniskorna (30-åriga kriget) för att de trodde att de krigade för religion och inte alls för pengar. Men vi däremot, vi krigar för demokrati!

Av Chris - 1 maj 2009 13:23

Varför vill man äga saker?


Jag brukar köpa böcker. Även om de finns på det lokala biblioteket. För att jag vill äga dem. Men varför är det så viktigt för mig att äga just dessa böcker?

Jag vill ha garanterad tillgång till dem när jag vill läsa dem/kolla upp saker i dem. Jag vill inte behöva ta promenaden till biblioteket, eller för den delen upptäcka att biblioteket har stängt, och sen visar det sig att boken är utlånad och att jag får ställa mig i .  

Då köper jag hellre boken.


Men om det fanns ett bibliotek i min trädgård, med dygnetRuntÖppet, och "oändliga" upplagor av alla böcker så att boken jag var intresserad av alltid fanns där.

Skulle jag då behöva äga boken?


Jag tror inte det. Inte i mitt fall. Så om alla böcker görs tillgängliga via internetbibliotek och man dessutom utvecklar en ny (kanske finns iofs?) pryttel som har ett mer "läsvänligt" format än en laptop eller lcdskärm - då behöver inte jag äga böcker. 


Orsaken till mina funderingar är (förstås) venus project och en resursbaserad ekonomi.

Om alla i hela världen ska kunna uppnå samma levnadsstatus så kommer det inte att fungera att alla äger varsitt exemplar av alla grejer - jordens resurser kommer inte att räcka till. 

Så: Vad är orsaken till vårt behov av ägandeskap?

Och hur löser man det?

Av Chris - 1 maj 2009 12:57

Jag hade egentligen inte tänkt kommentera det, men nu har det börjat hända intressanta grejer i svallvågorna.

Det handlar om en artikel som drar paralleller mellan Somalias pirater och de svenska piraterna (The pirate bay, piratpartiet, piratbyrån etc.)

Jag ger väl inte så mycket för artikeln som sådan, jag kan hålla med om att det är intressant att den publiceras i en etablerad tidning.


Följderna av artikeln är dock sådana att de får mig att fundera på om inte artikeln var otroligt genomtänkt ändå. Ett mästerverk skrivet för att se om det är möjligt att provocera fram de reaktioner som har kommit.

En del pirater, som i övrigt brukar vara väldigt positivt inställda till yttrandefriheten, säger nämligen att man inte borde skriva sådär.


Då har man, på sätt och vis, lyckats visa att åtminstone inte hela piratrörelsen är intresserad av yttrandefrihet. Man är bara intresserade av yttrandefrihet när folk yttrar saker som man håller med om.

Det är skrämmande. 


Framförallt är det skrämmande att det är så vi reagerar. Om något händer som vi inte tycker om, så anser vi att lösningen är att "förbjuda" det. 


Eleverna talar i mobiltelefon i klassrummen? Förbjud det!

Vissa människor envisas med att betala stora belopp enbart i mynt? Förbjud det!

Vissa människor kör fulla? Förbjud det!

...


Vad hade hänt om man istället hade siktat på att göra lektionerna så intressanta att eleverna självmant stänger av (ljudet på) telefonerna?


Om man istället ser över möjligheterna att utveckla kortbetalningen (när jag betalar med mynt så är det oftast på ställen som inte tar emot kort, och jag orkar inte gå och ta ut sedlar, så då samlar jag ihop min mynthög) eller använder (ännu mer) avancerade mynträkningsmaskiner. (Tänk banker)?


Om man istället installerar en mätare i bilen, som känner av om bilen "vinglar" och i sådana fall kör in till sidan och saktar in?


Lagar löser inte problem. Varför tror vi det?


Av Chris - 1 maj 2009 05:20

Det finns även en artikel om venus project i online magazinet chic

Många fina bilder o väldigt lättläst. Om man inte orkar läsa är det ändå värt att kolla in för bilderna ;)

Av Chris - 1 maj 2009 02:32

Jag har skrivit en hel del om zeitgeist, venus project och Jacque Fresco.


Det är otroligt svårt att lite snabbt sammanfatta vad det går ut på.

Dessbättre finns det otroligt många olika sätt att ta reda på det.


Film: Zeitgeist Addendum 2 timmar lång, så den är för de som har tid.

Fler filmer och intervjuer med Peter Joseph.

Blogg: thevenusproject.com/blogg

Hemsidor: Venus project, Zeitgeist movement 

Youtube clip med Jacque Fresco där han diskuterar frågeställningar kring projektet.

Twitter

Radio

Mailing lista

E-böcker 

Det finns förstås vanliga böcker också, men då ska de beställas och kostar lite.

En till blog, av en svensk som håller på att göra en dokumentär om den monetära ekonomin, dess brister och vad man skulle kunna ha istället. Kommer bla. att ta upp venus project.  Dokumentären förväntas bli klar under2009.


 Så det finns lite att välja mellan, beroende på vilket medium man föredrar. 


Som introduktion skulle jag tipsa alla att se den korta (ca 3min) filmen som finns på hemsidan (längst ner till höger - Learn More)


Nu vill jag skriva någonting som garanterat kommer att få er att ta dessa 3 minuter o se den lilla filmen, för att sen se om det är nåt för er o då kanske kolla vidare på de andra länkarna. 

Jag vet inte vad jag ska skriva, tre minuter är inte lång tid. Det handlar om ett alternativ till den monetära ekonomin vi lever i idag. Du kommer att tycka att det var värt de tre minuterna. (Passa på att se det under en reklampaus i dit favoritprogram på tv kanske?)


The best that money cant buy. Beyond politics, poverty and war.

Av Chris - 1 maj 2009 01:27

Jag gillar inte människor. Det är jobbigt. För jag vill verkligen gilla människor. Och jag kan inte förstå varför.

Jag mår dåligt när jag är med människor, och ännu sämre efter att jag varit det. 

Ändå blir jag alltid så ledsen när jag är ensam, och ser andra människor vara med varandra.


Det är något jag saknar, och jag vet inte vad det är, ändå letar jag så desperat. 

Jag klänger mig fast i förhoppningen om att det någonstans där ute finns människor jag skulle kunna må bra av att umgås med. Jag har hittat en. Men jag är rädd att jag klänger mig fast vid den så hårt att den kommer att dö. 


Och dessutom. You've got to catch them all.

Av Chris - 1 maj 2009 00:44

Vi har ett stort problem med jordens resurser. De är ändliga.


Vi blir allt bättre på att återvinna våra resurser, men det är ändå en stor del av dem som har gått till spillo. Och en förvånansvärt stor del av dem som fortfarande går till spillo.


Det utvecklas ständigt nya tekniker för att återvinna det nya materialet vi producerar. Men hur är det med våra stora sopberg? Där borde finnas mängder med råvaror, värda hur mycket som helst. Det enda problemet är att utvinna dem. Och att köpa dem. 


Men med dagens nya tekniker borde det finnas möjligheter att återvinna även dessa resurser. Frågan är hur många år det dröjer innan det går att tjäna stora pengar på det.

Ovido - Quiz & Flashcards