Senaste inläggen

Av Chris - 2 juni 2009 14:20

Några tankar om rökning på uteserveringar.


 (Frivilliga) Rökfria uteserveringar hade jag uppskattat. Men sen slog det mig - många ickerökare umgås med rökare. Dessa rökare kommer att se till att hela gruppen går till ett ställe där rökning är tillåten (ickerökarna som vill slippa rökningen är för konflikträdda för att protestera). När rökarna sedan efter maten känner suget komma så kommer inte ickerökarna som vill slippa rökningen att protestera, att be dem vänta till senare. Det är de för konflikträdda för att göra. 


Och det är förstås mycket bättre att gå till pappa staten och gnälla om rökarna än att artigt be dem röka senare/gå bort en bit eller att förmå hela gruppen att gå till ett rökfritt ställe.


Är det konflikträdslan vår svenska förbudshysteri kommit upp ur? 

Av Chris - 1 juni 2009 21:19

EUP-valet är ju ett otroligt tråkigt och oviktigt val. Åtminstone om man får tro våra medier och vår statsminister.


Jag har svårt att svälja att statsministern kan påstå att det är ett oviktigt val, när 80% av alla lager som stiftats de senaste åren kommer från EU-direktiv.


Sedan vill jag skylla på media - Skriver media så lite om EUP-valet för att folk är ointresserade, eller är folk ointresserade för att media skriver så lite?


Och politikerna sen - de bloggar och twittrar för fullt, men en del har redan erkänt att de kommer att sluta med det så fort valrörelsen är över. Men det är ju bra att de i alla fall inte försöker lura i oss att det är något annat än röstfiske.


Valdeltagandet har varit under 40% i de senaste EUP-valen. Fast i år ska det tydligen bli högre. (Nedrans också!) 

Ju färre som röstar, desto mer makt har min röst. Förutsatt att de som avstår från att rösta hade röstat på något annat att det jag röstar på, och det tror jag att dessa 60% hade gjort.


I opinionsundersökningarna deltar ungefär 1000-2000 personer. Man menar att det är statistiskt säkerställt att man inte vinner särskilt mycket på att ha en större urvalsgrupp än så. 

40% av Sveriges befolkning är vida mer än 1000-2000 personer, är det inte chill då?


Njae, grunden för de 1000-2000 personerna är att de är slumpmässigt utvalda. Man kan tänka sig att det finns en skillnad i inställning till politiken och därmed till vad man röstar på mellan de som väljer att rösta och de som avstår från att rösta.


Olika undersökningar visar att det är S och M som vinner på ett högt valdeltagande. Min lite föraktfulla inställning till det är att dessa personer inte bryr sig särskilt mycket och skiter i att sätta sig in i vad partierna faktiskt sysslar med. De ser Sverige som en tvåpartistat (vilket i sig gör att det blir något av en självuppfyllande profetia) och om man tjänar mycket så röstar man M, tjänar man mindre röstar man S.


Just att det finns en sådan markant skillnad i vad man röstar på mellan de som har tid/lust/ork att sätta sig in i politiken och de som inte har det får mig att vilja införa ett "valtest". Lite grundläggande kunskaper som man ska ha för att få rösta. 

Samtidigt så vet jag att det är en dålig idé - eller, I teorin är idén perfekt. Men jag tror inte att det går att skapa ett rimligt test. 

Teoretiskt skulle jag isåfall vilja att man fick välja ett antal "områden" som man är intresserad av (utbildning, vård, integritet, försvaret...) och sedan svara på frågor om hur partierna har röstat i dessa frågor. (Det är lite skitsamma ifall folk vet vad partierna vill då det de vill inte har något att göra med vad de faktiskt kommer att göra.)

Men vad händer då med partier utanför riksdagen EU-parlamentet?

Vem ska bestämma vilka frågor som hör hemma under vilket område?

Ska människor som inte trivs med skriftliga tester inte ha samma rätt att påverka? (Jag kan iofs se många fördelar i att ha ett "hemtest")


Men samtidigt - bara för att man inte vet vad som kanske är "bäst" så ska man inte få rösta på ett alternativ som åtminstone är bättre för en än det nuvarande?

Personer som inte skulle klara av ett hemtest kanske ändå förstår att S är bättre för dem än M? Även om en noggrannare granskning skulle visa att kanske V eller MP är bättre?


Ett sådant hemtest skulle dessutom lägga fokus på hur partier och kandidater har agerat i olika frågor. Fokuset hamnar helt enkelt på vad partierna gör i praktiken, istället för som nu, vad partierna påstår sig "vilja" göra.


Av Chris - 1 juni 2009 21:10

Som ickerökare är jag kluven i frågan om huruvida rökning borde vara förbjuden på uteserveringar eller inte.


Dels så finner jag det självklart att det borde vara förbjudet. Passiv rökning skördar liv. Jag är inte ett dugg intresserad av att bli sjuk eller till och med dö för att någon respektlös idiot behöver suga på sin cancerpinne hela tiden.


Samtidigt. Det finns fler saker som är ohälsosamma och som skadar människor i närheten - ska vi börja förbjuda motorcyklar, bilar som spyr ut för mycket avgaser etc.etc också?


Förbudsträsket är ett lömskt träsk, har man väl klivit ner är det lätt att fastna och börja förbjuda saker till höger och vänster.


Jag tycker att personer som röker på uteserveringar ÄR respektlösa idioter, men de kanske har all rätt att vara det, trots allt?


Jag vet inte hur mycket passiv rökning skadar och dödar - bara att den gör det. Jag har mottagit skräckpropagandan och svalt den med hull och hår.


På sätt och vis vill jag ändå jämställa rökning på uteserveringar etc. med misshandel. Det är ändå det det handlar om. Samtidigt så vet jag inte hur farligt det faktiskt är. En knuff brukar ju inte räknas som misshandel.


Enligt Socialstyrelsens miljöhälsorapport 2001 räknar man med att omkring 850 dödsfall per år kan tillskrivas passiv rökning.


Det är ungefär dubbelt så många som de som dör i trafiken varje år.


Njä, jag vet inte vad jag tror om förbud - det är förstås intressant om det pluppar upp rökfria uteserveringar (kanske redan finns?) för att restauranger m.m frivilligt ger sig in på den banan.

Då kan jag ändå välja att gå till dem istället, så kan de som känner för att slurpa i sig kemikalierna gå till nåt annat ställe.

Av Chris - 29 maj 2009 21:48

Jag äter lite kvällssoppa och tar till mig dagens euvalet youtube.

Håller på att sätta i halsen ungefär en minut in i Debatten om kärnkraften ska rädda miljön.


Jag som trodde att jag hade målat upp ett mardrömssamhälle, jag är ändå en duktig pessimist (Som motsvarighet till eskimåernas mängder av ord för snö, så har jag mängder utav ord för att beskriva världen i negativa termer.).

Men vad är det jag hör?!
Är det här seriöst?!


Ardalan Shekarabi (S) säger att kärnkraften är dålig för att den inte skapar några nya jobb.


Sug på den ni.


Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är helt paff. Nog har jag noterat att arbete betraktas som den högst givna naturlagen. Guds enda budord. Men att det var så här illa?


Att kärnkraften inte skapar några nya jobb måste ju vara det bästa med den?

Målet borde ju ändå vara att människor inte ska behöva tvingas att arbeta, utan att det ska fasas ut och ersättas av maskiner/automation. Att alla människor (inte bara vi i västvärlden) ska kunna leva rikt och gott utan att bekymra oss om lån, skatter, inkomster, arbete, låg/högkonjunkturer.


Istället verkar man på politikernivå vara fast besluten om att man ska motarbeta ett sånt samhälle in i det sista. Vi ska minsann behålla 8 timmars arbetsdag om det så innebär att vi måste förstöra och förbjuda alla datorer!


Vad är det här? Är det dolda kameran? Kommer någon snart skutta ut ur min garderob och säga "Smile!" ?


Visst, vi har problem med att tekniken fasar ut mänskliga arbetare. Men problemet är inte tekniken, problemet är våran syn på det mänskliga arbetet.


(Och att det här dessutom ska komma från en Sosse, vad har vi då på högersidan egentligen? *brrrr*)


[EDIT] Jag vet ju egentligen att det inte är politikernas fel att världen ser ut som den gör och fungerar som den gör vad gäller arbete och pengar. De förhåller sig bara till verkligheten. Men det är väl det som är grejen, de anpassar människor efter verkligheten, istället för att anpassa verkligheten efter människorna. Om man lyckas få till en värld utan fattigdom, politik och krig så kommer det knappast att ske via politikerna. På samma sätt som det inte var diktatorerna som såg till att vi fick rösträtt. [/EDIT]

Av Chris - 29 maj 2009 21:21

Ibland, när Alliansen talar, låter det som att Sverige är en bidragsnation. Som att vi svenskar är världsmästare på bidrag.

Samtidigt verkar vi vara bland de dåligaste på att söka (eller få?) EU-bidrag.

Sverige är EUs största nettobetalare(?).


Nu hittar jag förstås inte EU-statistiken - och ska jag börja leta runt på europa.eu igen så kommer jag få en hemsk huvudvärk och drömma mardrömmar hela natten. 


Googlar man lite på sverige bidrag eu så hittar man en hel del om vår bristande förmåga att söka bidrag.


Moderaterna kanske har fått genomslagskraft - Vi frågar inte vad EU kan göra för oss, utan vad vi kan göra för EU.


Och det har ju uppenbarligen varit fel taktik :)

Den här perioden kanske vi borde visa att vi faktiskt är den ledande bidragsnationen och visa vad vi går för när det gäller att söka bidrag för allt möjligt?

(Fast våra politiker sköter det ju så bra så bra åt oss, synd bara att bidragen går ner i deras egen ficka direkt istället för till "folket" bara =/)


Av Chris - 29 maj 2009 21:00

Jag läste i expressen idag, om att Piratpartiet hamnat runt 8% av rösterna i en opinionsundersökning, och att det skulle ge dem två mandat.

 Men stämmer det, och är det verkligen så lätt?


Inget är lätt när det gäller demokrati.


En lätt uträkning (100/18) ger att ~5.5% av rösterna borde motsvara ett mandat. Vilket ger att ~11% av rösterna borde motsvara två.

8/=11. 


Men partierna (eller är det väljarna) har inte hyfs nog att lägga sig på dessa fina tal (5.5,11,16.5,22 osv). Så hur gör man då för att så poportionerligt som möjligt fördela mandaten?


Tja, här i Sverige kör vi med den jämkade uddatalsmetoden.

Den går ut på att först divideras varje partis röster med 1.4, sedan ges ett mandat till det parti som har högst "jämförelsetal" - varefter det jämförelsetalet divideras med (antal mandat * 2 +1). I länken finns en förklaring på varför det kan vara en bra idé om man har ett högt antal mandat i förhållande till partier - vilket vi har till riksdagen. Men det har vi inte till EUP, ändå kör vi med samma metod där? Hmm...


Jag hade tänkt dra en lång uträkning om vad som krävs för att ca 8% av rösterna ska ge två mandat.


Istället kollar jag på förra EUP-valets resultat


Både Folkpartiet och Vänsterpartiet fick 2 mandat då.

FP med 9.86% av rösterna och V med hela 12.79%


I förra årets resultat noterar jag också att varje parti har lika många ersättare som kandidater - men minst tre ersättare.

Ändå ersattes inte Maria Carlshamn när hon dels bytte parti och dels inte kände för att dyka upp i Bryssel. Vad är det som krävs för att en kandidat ska ersättas? Är det enbart på frivillig basis - med undantagsfall om en kandidat dör?


Av Chris - 28 maj 2009 10:15

Jag funderar på om tjejfaktorn har slagit till igen.

När folk gör helomvändningar i spel så får jag för mig att det är tjejfaktorn.


På den gamla goda tiden när jag spelade CS och lanade så var jag klanens "diplomat". Dels för att vi var klanen med "tjejen" (jag var ensam tjej på lanen då, det är länge sen) så när folk ville tala med oss var det lättast att hitta mig. 

Jag fick till en hel del konstiga dealar. Nätverket dog under någon match där vi hade förlorat så gott som varje runda och höll på att förlora den runda som var igång. Mitt mål var att förhandla till en omspelning av den rundan (trots att de mer eller mindre hade vunnit den), det slutade med att vi spelade om hela matchen, alla rundor... Vi förlorade ändå, men...


Och alla vet ju hur WoWspelare är om de får reda på att en i guilden är tjej...


Jag slöspelar Travian nu. Jag har en väldigt liten by. En av serverns största spelare började attackera mig. Mina första diplomatiska trevningar fick honom bara att ge sig på att förstöra mina byggnader också, istället för att bara stjäla mina råvaror.

Nu har han precis gjort en helomvändning, han skickar tillbaka alla råvaror han stulit, och mycket mycket mer därtill "som plåster på såren". 

Lovar att inte attackera, och lovar att hjälpa mig om någon annan attackerar mig.

Jag tror förstås att det är tjejfaktorn som har slagit till. Efter lite konversation kollade han min profil och fick veta att jag var tjej.


"Vad är det med killar egentligen?"

(Och vad är det med mig, som så fort någon är snäll utgår ifrån att det är för att jag är tjej. hmm...)

Av Chris - 27 maj 2009 22:09

Jag hörde eller läste en kommentar idag. Om att invandrarna förr eller senare kommer att organisera sig politiskt och starta ett parti.

Mina fördommar om "invandrarna" triggas igång direkt och jag känner mig hotad. Alla vet ju att "invandrare" är emot mänskliga rättigheter - åtminstone för kvinnor. Organiserar "dom" sig politiskt är jag snart tvungen att bära slöja och lyda min far, bror eller make.

 Jag kan inte låta det ske - så långt sträcker sig inte min syn på demokrati.


Efter att känslostormarna kulmnat inser jag att andra människor känner precis samma sak inför Sverigedemokraterna. Jag känner mig inte jättehotad av Sverigedemokraterna, trots att jag är både kvinna och andra generationens invandrare. Jag har finskt påbrå och ett finskt efternamn, så det borde vara chill. Sedan är deras kvinnosyn någon konstig fiction, men jag tror inte att den kommer att gå genomslag.


Nästa sak jag inser är att "invandrarna" inte är en homogen grupp. De är precis lika olika som alla andra. Jag menar, "svenskarna" som bott här sedan urminnes tider klarar ju inte ens av att enas kring grundläggande frågor. Ändå är jag rädd att "invandrarna" som kommer från många olika länder och kulturer kommer att enas i de här frågorna. Banalt.


Jag har otroligt svårt att tro att en majoritet av invandrarna vill tvinga kvinnor att bära slöja. Visst, det finns säkert några få som vill det. Visst, de skriker säkert väldigt högt. Men de är inte någon majoritet för det.


Det finns några få "svenska" män som våldtar, misshandlar och mördar sina fruar. Inte tror jag att de kommer att försöka bilda ett parti för att förtrycka kvinnor för det. (Om nu bortser ifrån SD)

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Skapa flashcards